28. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

IT-maailma suured tegijad panustavad täna kõige rohkem pilveteenustesse

Datafoxi teenuste valdkonna juht Kristjan Ok
Foto: Datafox
IT-pilved on tulnud selleks, et jääda – pilveteenuste valikusse ja turvalisusse panustatakse täna IT-maailmas kõige rohkem, kirjutab Datafoxi teenuste valdkonna juht Kristjan Ok.

Selleks, et tagada ise tehes moodsa äriklassi IT-lahendusena e-post ja kalendrid, võrgukoosolekud, dokumendihaldussüsteem, failide ühiskasutus, kasutusõiguste haldamine ning Office’i töölauarakendused, on vaja vähemalt viit serverit koos kaasneva taristuga (spetsiaalne ruum, võrguseadmed, serverid, kettamassiiv, virtualiseerimisplatvorm, operatsioonisüsteemid, serverteenused, andmevarundus, litsentsid jms). Kõige selle ühekordne maksumus on ligikaudu 60 000 eurot, kuid pilveteenusena pakutakse sama teenuste kooslust SaaS (Software as a Service) mudeliga alates 4 eurost kasutaja kohta kuus. Isetehtud lahenduse tasuvusaeg saabuks 50 töötajaga ettevõttes alles 25-30 aasta pärast, ent siis on riistvara lootusetult vananenud ning vajanud juba mitu korda lisainvesteeringuid.

Juba neljandat aastat toimuv Pilvekonverents keskendub sel aastal küsimusele "Kuidas olla pilves?"

Millised on arengud pilveteenustes, kogemuslood pilveteenuste kasutajatelt, pilveteenuste võludest ja valukohtadest jpm huvitavat. Peaesineja on Amazon Web Services lahenduste arhitekt Monica Lora ja kohal on ka Oracle, Dropboxi ja Klinkmanni esindajad. Pilvevaldkonna ekspert Riho Kurg ja infoturbe evangelist Peeter Marvet koos Riho Pihelpuuga aitavad jõuda järeldusteni, kuidas olla pilves.

Tule osalema! Registreeru kohe! Info ja registreerimine SIIN!Kuni 05.03 registreerimisel saab end kirja panna osalemistasuga 249 € (+km). Sooduskood "pilves".

IT-pilve kasuks räägib ka see, et teenusepakkuja juures on andmete turvalisus ja käideldavus tasemel, mida oma serverites mõistlike kuludega ei saavuta. Pilveteenuste valikusse ja turvalisusse panustatakse täna IT-maailmas kõige rohkem ning Google’i, Microsofti, Amazoni ja teiste teenusepakkujate turvameetmete loetelu on niivõrd muljetavaldav, et sellega peaks rahule jääma iga IT-audiitor või euroliidu uue isikuandmete kaitse üldmääruse (GDPR) järgmist kontrolliv järelevalveasutus.

Enamik ettevõtteid ei vaja täna oma IT-taristut ning seetõttu muutub ka IT tarbimine üha enam teenusepõhiseks. Üha rohkem renditakse seadmed ja tarkvara teenusena ning ka IT-halduse osas vaatavad kliendid sageli partnerite poole, loobudes oma IT-osakonnast. Ettevõtted tahavad teha äri ehk keskenduda oma põhitegevusele – selle taustal pole oluline, kes omab servereid, arvuteid, telefone ja muud taristut ning sõlmib töölepingud IT-spetsialistidega. Tähtis on üksnes see, mis väärtust see kõik ettevõttele ja selle töötajatele loob ning kuidas see lõpuks majandustulemustes kajastub. Seepärast näeme tõenäoliselt sel aastal ka esimesi kliente, kel on IT-investeeringute number eelarves 0 eurot ning kogu IT on teenustena sisse ostetud, kajastudes üksnes tegevuskulude ridadel.

Kristjan Ok

Datafoxi teenuste valdkonna juht

 

Autor: Kristjan Ok

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755