28. veebruar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

IT-riigihangete korda tuleks täiendada häkatoniga

Asendame IT-riigihangete bürokraatliku menetluse häkatoniga, millel sünnib kohe kasutatav lahendus ja selgub parim pakkuja, kirjutab tarkvarafirma Helmes arhitekt Markus Karileet Eduka Eesti arvamuskonkursile saadetud loos.
Markus Karileet
Foto: Kaidi Lillep

2018. aasta detsembris korraldas majandus- ja kommunikatsiooniministeerium koos Garage48ga esimese digiriigi häkatoni, millel valmisid 48 tunniga toimivad prototüübid. Üritusega leitigi lahendused paljudele riigi muredele ning nii mõnigi küsimus sai lausa mitu alternatiivset lahendust. Näiteks Helmes tegi häkatonil valmis esmase versiooni kaitseväe formeerimise süsteemist, mis annab üksuste täitumusest ja varustuse kättejagamisest digitaalse ülevaate.

Sarnaselt võiks edaspidi korraldada ka IT-riigihankeid – riik saab kahe päevaga kätte toimiva ja testitava tooteidee (ing k MVP – minimum viable product) ning selge arusaama, kes töö reaalselt kõige paremini ära teeb.

Riigihanke korda tuleb täiendada

Praegune riigihangete süsteem ei anna tegelikult alati selgust meeskonna kompetentsist ja sobivusest tellijaga. Kuna häkatonidel on hästi lühike ajaraam ning lahendusekeskne fookus, siis tehakse selle aja jooksul valmis testitav tooteidee, mis peaks ära lahendama tellija suurima murekoha. Lühike ja konkreetne ajaraam sunnib ka tellijat rohkem mõtlema tegelikule põhiprobleemile, mida lahendada.

Seega võiks IT-süsteemide riigihangete korda täiendada. Riigihanke protsess võiks alata edaspidi häkatoni vormis.

Loe pikemalt Äripäevast.

Edukas Eesti on Advokaadibüroo Cobalti, Eesti Gaasi, Harju Elektri, Silberauto, Tallinna Kaubamaja ja Äripäeva arvamuskonkurss. Ootame konkursile Eesti eduloo uuendamise ja arengu kiirendamise ideid arvamusloo vormis.

Tule osalema! Seminar Kuidas riigi IT-hangetel edukalt toime tulla? toimub 19.03. Tutvu programmiga ja pane end kohe kirja SIIN!

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755