Autor: Ivo Suursoo • 12. aprill 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Koalitsioonileppes ei ole digipöördeks vajalikke samme

Keskerakonna, EKRE ja Isamaa koalitsioonilepingus ei ole digipöördeks vajalikke samme, kirjutab infotehnoloogia ja telekommunikatsiooni liidu president Ivo Suursoo.
ITLi president Ivo Suursoo.
Foto: Urmas Kamdron

E-riik ja infoühiskond on saanud leppes praegusele ajale kohaselt tähelepanu, kuid pisut ettevaatlikuks teeb, et e-riiki ja riigivalitsemist käsitletakse leppes eraldi. Infotehnoloogia ja telekommunikatsiooni liidu seisukoht on, et riigireformi loogiline osa on samaaegne riigi teenuste reform ning digitaalne transformatsioon, st juhtimise ja avaliku halduse digipööre. Neid kahte protsessi tuleb vaadata koos – elame ju infoühiskonnas.

Eesti vajab hädasti kolme suure digipöörde käivitamist – riigi, majanduse ja tehnoloogiahariduse digipööret.

Kaks sammu, mis jäid välja

Kõigepealt tuleb luua terviklik programm Eesti majanduse liigutamiseks kõrgema lisandväärtuse loojaks (tehnoloogia- ja haridussektor on valmis oma selge nägemuse esitama).

Teiseks tuleb lühiajalise lisandväärtuse kasvatamiseks teha selge plaan Eesti majanduse järsuks automatiseerimiseks, digitaliseerimiseks ja robotiseerimiseks. Tööstus- ja tehnoloogiasektor suudavad tuua välja sisulised sammud, mida vaja teha.

Infotehnoloogia ja telekommunikatsiooni liit on valmis olema eestvedaja nii esimese kui teise sammu tegemisel.

Loe pikemalt Äripäevast.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755