Autor: Paavo Pauklin • 9. mai 2023

IT-ekspert: paljud on pannud tarkvaraarenduse Eestis pausile. See võib olla suur viga

Hulk ettevõtteid-asutusi Eestis on vähendanud IT-personali ning pannud seisma ka tarkvaraarenduse. See võib kaasa tuua tõsised raskused tulevikus.
Netcorpi asutaja Paavo Pauklin.
Foto: Kadri Unt

Segadust tarkvaraarenduse tööjõuturul saab pöörata hoopis enda kasuks, selgitab tootearendusettevõtte Netcorp asutaja Paavo Pauklin.

Paavo Pauklini kommentaar:

Mitmed (tehnoloogia-) ettevõtted on andnud teada tarkvaraarenduse personali vähenemisest ning väga suur osa projektidest on "külmutatud". Ebakindluse ja eelarvepiirangute tõttu võib see tunduda investoritele ja ettevõtte juhtidele mõistlik. Osa juhte aga arvab risti vastupidi.

Miks võib see olla aga ettevõtte konkurentsivõimele katastroofiline samm ja kuidas vastassuunas ujumine võib anda konkurentide ees suure eelise?

Tarkvaraarendustiimi vähendamise mõju

Praegune majanduskliima sunnib ettevõtteid tegema oma tööjõu osas raskeid otsuseid. Kahjuks pole tarkvaraarenduse meeskonnad nende kärbete suhtes immuunsed.

2023. aasta algus tõi kaasa tohutu töökohtade kärpimise tehnoloogiasektoris, mille tõttu kaotas USAs töö enam kui 135 000 inimest. Ka Eestis on mitmed tehnoloogiaettevõtted ja startupid koondanud arendajaid ning IT-projekte on "pausile" pandud pea kõikides sektorites.

Avalikult sellest väga ei kõnelda, kuid päris mitmed ettevõtted on pannud äriarenduse projektid pausile või peatanud aktiivse tootearenduse. Palju räägitakse efektiivsuse saavutamisest, kuid paraku on ellujäämise hirmus eelarvet tuimalt vähendatud ja väga paljudes ettevõtetes toimub lihtsalt olemasoleva tarkvaratoote elus hoidmine ja uusi arenduse tehakse minimaalselt. Vesi seisab.

Jala tarkvaraarenduse gaasipedaalilt ära võtmine võib tunduda ebakindluse foonil mõistliku sammuna, kuid siin on aspekte, mis võivad valusalt kätte maksta.

Tarkvara vananeb kogu aeg

Nimelt muutub osa koodist nn legacy'ks, mille haldamise kulud on uue tarkvaraga võrreldes oluliselt suuremad ja aina raskem on leida spetsialiste, kes oleks nõus vananenud tehnoloogiaga töötama.

See mitte midagi tegemine tõstab nähtamatult teie kulubaasi ja suurendab tulevaste investeeringute maksumust. See on justkui sporditegemise pausile panemine. Teed kuus kuud pausi ja siis on uuesti alustamine tihti väga valus ning endisele tasemele tagasi jõudmine on aeganõudev.

Arendus vähendab kulusid

Jällegi ei tundu tarkvaraarendusse raha investeerimine loogiline, kui soovite kulusid vähendada, kuid nii see on. Üks viis selle saavutamiseks on automatiseerida korduvad ülesanded, mida muidu peavad tegema töötajad. See vabastab nende aega ja võimaldab keskenduda keerukamale ja asjakohasemale tööle.

Iga toode, mille arendamine on pausile pandud, kaotab väärtuslikku aega oma konkurentidele, kes jätkuvalt jalga gaasipedaalil hoiavad. Koondamise tõttu võib jääda ressurssi ainult olemasoleva toote elushoidmiseks ja minimaalsete uuenduste tegemiseks. Sellega aga võivad ettevõtted kaotada 6-18 kuud väärtuslikku tootearenduse aega, mida on pärast pea võimatu järgi võtta.

Unikaalne olukord, mida pole ammu nähtud

Majandussurutise tõttu on lühikeses perspektiivis märkimisväärselt kergem leida arendajaid või outsourcing'u ettevõte, kes teid pikaajaliselt arendusega aidata saab. Valitseb unikaalne olukord, mida pole ammu nähtud. Siiski korraks nägime sarnast olukorda 2020. aasta alguses, kui saabus Covid19, kuid siis taastus kõrge nõudlus arendajate järgi aastaga ja ületas kiirelt endise nõudluse.

Kui näiteks mõne konkurendi investor mõistab seda unikaalset olukorda, võivad nad hõlpsasti teised selja taha jätta ja saavutada oma tootega turul konkurentsieelise.

Ära järgi karja, vaid kõnni oma rada

Ebakindluse ja majanduslike raskuste ajal on tarkvaraarendusmeeskonna kärpimine loomulik. See võib aga tootearendust negatiivselt mõjutada ja pikemas perspektiivis mõjutab kindlasti teie konkurentsivõimet ja turupositsiooni.

Seetõttu peakski tarkvaraarendusse investeerimine olema teie prioriteet, et digitaalvaldkonnas konkurentsis püsida. Kindlasti on mugavam mõelda, et kõigepealt vaatame, mis majanduses juhtub. See aga, kas teete kärpeid või jätkate tarkvaraarenduse rahastamist, võib määrata teie pikaajalise ellujäämise turul.

Just praegu on ainulaadne võimalus, kus arendajate leidmine nii Eestis kui lähiriikides on võrdlemisi kerge ega võta enam aega kuus kuud.

Riske aitab vähendada väline partner

Kui soovite vähendada riske ja oma töötajaid siiski mitte palgata, on üks võimalus leida selleks usaldusväärne tarkvaraarenduse partner Eestist või kulude kokkuhoiuks lähiriikidest (nt Poola või Ukraina).

Lähiriikidest arenduspartneri leidmine on võrdlemisi kuluefektiivne lahendus ning võimaldab arendajad saada tööle minimaalse ajaga. Samas ei pea muretsema sealsete arendajate muude olmemurede ja hüvede pakkumise pärast. Kindlasti tuleb sel juhul valida lähiriikide partner, kes omab kogemust Eesti kultuuriruumis tegutsemisel ja kelle töötajaid saate oma tootearenduses pikaajaliselt kasutada.

Kriisi esimene šokk saab peagi läbi, sest juba praegu on tunda kerget elavnemist osade tootearenduse ettevõtete poolt, kes on alustanud oma meeskondade suurendamist. Seega ärge raisake väärtuslikku aega ja kaaluge hoolega oma arendajate arvu suurendamist. Tehke seda enne suve ja olge konkurentidest ees!

Netcorpi arendajad Eestis ja Poolas on aidanud luua digitaalseid tooteid ja täislahendusi hulgale klientidele: Messente Communications, Monese, Bondora, Eesti Energia, Nortal, Codeborne, Telia.

Paavo Pauklin räägib 16. mail IT-juhtimise aastakonverentsil, millal kasutada välismaist IT-tiimi, mis on selle head-vead, mida saab ja mida mitte teenusena sisse osta.

Konverentsi lisainfo ja registreerumine:

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755