Autor: Andres Kostiv • 5. juuni 2023

13 tasulist ja tasuta UI/UX disainirakendust 2023. aastal. Tehisintellekti saabumine

UI/UX disainimaailmas tekib iga aasta uusi elektroonilisi abimehi. Võtame kokku uued tulijad ja vanad olijad, mis peaksid ideaalis disaineri elu palju lihtsamaks muutma.
Tänavu on üks mõjutaid tehisintellekt.
Foto: Freepik.com

Andres Kostiv koolitab IT Koolituses UI/UX huvilisi. Koolituste info, ajakava ja registreerumine: KOOLITUS

Chat GPT on väga oluline uus tegija UI/UX disainis veebi sisuarhitektuuri kavandamisel. 13 rakenduse seast leiab nii olemasolevaid kui ka uusi tegijaid, tasulisi kui ka tasuta katseajaga või piiratud võimalustega rakendusi ja erineva raskusastmega abilisi. Oleme need jaotanud viite erinevasse kategooriasse – keri ja leia üles see, mis sind kõnetab või uuri neid kõiki, soovitab IT-koolitaja Andres Kostiv.

1. UI/UX disain ja sisuarhitektuur

Suuremate projektide puhul on tavaliselt samaaegselt töös mitu väikest projekti, mis siis lõpuks peaks kõik ühte punkti kokku jooksma. Figma on UI/UX ühistööks parimaid lahendusi. Seal saavad kõik meeskonnaliikmed disainida omaette prototüübid ja kui töö valmis, siis ka kohe näha, kuidas ta sobitub suurde pilti.

Figma suur pluss on ka tehisintellekti abil nutikalt moodustuva korduvate komponentide Autolayout ja Component variant funktsionaalsused, mis vähendavad disainimise aega tunduvalt. Ühtlasi on Figma ka Futurist eelistatud tööriist nii graafiliseks disainiks kui ka UX disaini kiirprototüüpimiseks, ja mis parim, see toimib nagu graafilise disaini Google Docs – kõik on kogu aeg varundatud pilves koos hea versioonihaldusega. Figma on tasuta ja rohkemate toimetajatega tiimiprojekti eest küsitakse 15 dollarit kuus.

Teine suur üllataja siin kategoorias on kurikuulus tehisintellekt Chat GPT just inglisekeelse sisuarhitektuuri ja tekstide loome ja keeletoimetuse vaates. Nii lihtne on öelda Chat GPT-le: "Write me a 5 step content architecture for selling vegan cake on web page" või "Make following text look nicer:..."

Sealt edasi saab selle sisu Google translate'iga eesti keelde tõlkida ja üle toimetada ja loomulikult valideerida lõppkasutajate peal, kas nad saavad sisust ikka aru. Chata GPT on tasuta, kuid professionaalile sobiv ehk kiiremini vastav versioon maksab ca 20 eurot kuus. Chat GPT on kindel soovitus ja õnneks on Google translate tasuta.

Figma.com

Plussid: väga levinud ja töökindel ning pilvepõhine ja Futuristi eelistatud tööriist

Miinused: disainide kinnitamise töövoog ei ole kõige parem

chat.openai.com

Plussid: väga hästi loob inglisekeelse tootelehe sisuarhitektuuri

Miinused: kohati kirjutab teksti rohkem kui tarvis ja vaja fakte üle kontrollida

translate.google.com

Plussid: hästi tõlgib inglise keelest eesti keelde

Miinused: tõlgitud tekst vajab keeletoimetaja poolt lihvimist

2. Töötoad ja ajurünnakud

Töötoad ja ajurünnakud ühes ruumis on eilne päev ja seda eriti valdkonnas, mis ei tunne riigipiire. Klassikaline Skype kahjuks ei paku lahendusi, et visuaalseid projekte saaks teha meeskond, kes asub eri maailmajagudes.

Miro ja Mural avavad oma uksed virtuaalsesse koosolekuruumi, kus saab korraldada ajurünnakuid, arendada koos mõttekaarte ning koostada diagramme. Paar esimest projekti on mõlemas rakenduses tasuta, ent suurematel meeskondadel tuleks mõlema abimehe puhul välja käia ligi 15 dollarit kuus.

Miro.com

Plussid: väga populaarne ja Futuristi eelistatud tööriist

Miinused: vahepeal tõrgub näiteks tabelite kasutusel

mural.co

Plussid: Hea integratsioonide tase erineva tarkvaraga

Miinused: kohati kasutusmugavus ei ole kõige parem

3. Keerukamad prototüübid

UX-disaineritel aitavad liideste prototüüpe luua Axure, ProtoPie ja UXPin. Need on lihtsa drag-and-drop-mehaanika peale üles ehitatud valmis HTML-komponentide baasil rakendused, milles loodud tooteid saab kohe eri ekraanidel järgi testida: kuidas klient tootesiseselt liigub, mis täpselt tootedisainis ei ole oma ülesehituselt loogiline ja kust saaks kujundust veel paremaks muuta.

Lisaks saab ühe toote kallal tegutseda mitu tiimiliiget. Võrreldes teiste disainirakendustega, annab UXPin soovitusi ja pakub ise välja loogilisi võimalusi. Keskmine maksumus sellistel rakendustel jääb 30-60 dollari vahele, olenevalt vajadustest ja muidugi ka meeskonna suurusest.

Axure.com

Plussid: sisestusväljadega prototüübid ja mainekas – Futuristi eelistatud keerukama prototüüpimise tööriist

Miinused: õppimiskõver keeruline

Protopie.com

Plussid: kiirelt toimiv arvutirakendus

Miinused: pilvepõhine varundus ei ole kõige parem

UXPin.com

Plussid: keerukamate prototüüpide loomine on mugav

Miinused: ei ole nii kiire reageerimisega

4. Lõppkasutajatega testimine

Klienditeekonnale keskendunud Lookback ja Maze on loodud selleks, et näha oma toodetes vigu juba beetaversioonis ja seda enne, kui toode turule paisatakse. Ennemuiste, kui selliseid tarku äppe veel ei olnud, tuli teha asju fookusgrupis ja igat olukorda n-ö läbi mängida, mis võttis kõigilt palju aega ning korraldamist.

Nüüd on see tehtud veebi kaudu väga lihtsaks ja tagasisidestamine võimaldab kasutajatel jagada oma kogemust, mille peale tootja ei pruugi isegi tulla. Rakendus salvestab kasutaja teekonnad ja testijate reaktsioonid, et disainer näeks täpselt, mis nupuke vea põhjustab, kus tekib teekonnas loogikaviga ja kuidas kasutajate mõttemaailm mingitel juhtudel töötab. Mõlemat rakendust saab testida tasuta ning täisversioonid algavad ligikaudu 25 dollarist.

Lookback.io

Plussid: üsna levinud testimisrakendus

Miinused: mõeldud pigem suurtele ettevõtetele

Maze.design

Plussid: pigem äppide testimiseks ja mugav kasutada

Miinused: ei ole väga levinud

5. Arendamine

Disainerid, keda üleüldine informaatika jätab külmaks, ent kel on vaja toodet arendada, saavad kasutada kas populaarsust koguvat Bubble'it või varem levinud Modulzit või Framerit. Need loovad silla inseneeria ja disainimaailma vahel.

Kõik rakendused on sisuliselt koodimisvõimalusega, kuid pigem drag-and-drop-süsteemiga, kus saad oma peas oleva pildi mobiili- või arvutiprogrammist lihtsasti interaktiivseks reaalsuseks muuta. Maksma peab sellise teenuse eest alates kümnest dollarist kuus, kuid alati on võimalus enne tootega tutvuda – selleks on tasuta prooviperiood kõikidel rakendustel.

Kui vajadust nii põhjaliku ülesehituse osas ei ole, siis sobib ka hästi Specify, mis on suunatud rohkem visuaalsele poolele kui inseneeriale. Sinna saab väga hõlpsasti tõsta juba loodud disainid, värvid ja fondid.

Bubble.io

Plussid: kogub populaarsust

Miinused: alustamine võib olla keeruline

radix.modulz.app

Plussid: kõige lähedam disaini ja React'i lähendamisele

Miinused: ei ole väga levinud

Framer.com

Plussid: levinud ja jätkusuutlik

Miinused: ei ole kõige mugavam kasutada

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755