Autor: Thea Sogenbits • 22. veebruar 2024

Koolitaja: siseauditi olulisusest ettevõtte küberturvalisuse tõstmisel

Küberohtude kasvu tõttu on ettevõtetel vaja tõhusaid kaitsemeetmeid, üks võtmeelemente on siin siseauditi protsessi rakendamine.
Küberturbejuhi kooli programm on valideeritud ITLi poolt.
Foto: Evi Schults

Siseaudit pole pelgalt formaalsus, vaid võimas vahend, mis võimaldab avastada ja lahendada oma küberturbe nõrku kohti.

Protsess algab riskianalüüsist, kus tuvastatakse ettevõtte kriitilised varad, haavatavused ja potentsiaalsed ohud. Seejärel töötatakse välja vastavad kontrollimehhanismid, tagamaks vastavus kehtivatele turvastandarditele ja regulatsioonidele.

Selles artiklis keskendume kolmele nõuandele, kuidas siseauditit kasutades tugevdada ettevõtte küberturvet.

1. Turvariskide tuvastamine

Siseaudit võimaldab süvitsi analüüsida nii tehnilisi süsteeme kui ka inimtegurite ja protsesside mõju turvalisusele. See võib näiteks hõlmata kontrollide puudumist, nõrkade paroolide kasutamist või ebapiisavaid andmevarunduse protseduure. Tuvastatud riskide põhjal saab kasutusele võtta meetmeid nende maandamiseks ja turvalisuse tugevdamiseks.

2. Turvameetmete kontrollimine

Siseaudit võimaldab kontrollida olemasolevaid turvameetmeid ja veenduda nende efektiivsuses. Siseauditi käigus tuleks hinnata, kas turvameetmed vastavad kehtivatele standarditele ja parimatele praktikatele.

See hõlmab nii tehnilisi turvameetmeid, nagu tulemüür ja viirusetõrje tarkvara, kui ka protseduurilisi meetmeid, nagu juurdepääsuõiguste haldamine ja töötajate koolitus ning avastatud puuduste korral kiired parendused nende kõrvaldamiseks.

Regulaarsed auditeerimised võimaldavad jälgida turvalisuse arengut, hinnata meetmete efektiivsust ning teha vajalikke muudatusi ja täiustusi.

3. Töötajate koolitamine

Ettevõtte küberturbe tugevdamise oluline osa on töötajate teadlikkuse tõstmine. Siseauditiga on võimalik tuvastada, kas töötajad on teadlikud turvariskidest ja -meetmetest ning kas nad järgivad kehtestatud protseduure.

Kui nähakse puudujääke, tuleks töötajaid koolitada, sest paljud küberrünnakud algavad inimeste eksimustest, nagu näiteks pahavara allalaadimine või pettuste ohvriks langemine.

Tööandja peaks korraldama koolitusi ja teavituskampaaniaid, mis suurendavad töötajate teadlikkust küberriskidest ning õpetavad neid ära tundma ja reageerima potentsiaalsetele ohtudele. Töötajate teadlikkus on ülioluline, sest paljud küberrünnakud algavad just inimfaktori kaudu, näiteks läbi pettuste või andmelekke.

Siseaudit on ülioluline vahend ettevõtte küberturbe tugevdamiseks. Üks peamine eelis, mis siseauditil on küberturbe tugevdamisel, on sõltumatus. Siseaudit ei ole seotud konkreetsete osakondade või töötajatega, seetõttu on tagatud objektiivne vaatenurk ettevõtte küberturbe hindamisele.

Siseauditid on suunatud kogu organisatsiooni läbivaatamisele, sealhulgas IT süsteemidele, andmekaitsele, töötajate teadlikkusele ning füüsilisele turvalisusele. See aitab avastada nõrku kohti ja luua tervikliku ülevaate ettevõtte küberturbe olukorrast.

Ettevõtted, kes kasutavad siseauditit küberturbe tugevdamiseks, suudavad paremini kaitsta oma süsteeme ja andmeid ning vähendada turvariskidega seotud kahjusid.

Kui soovite saada teadmisi, kuidas luua organisatsiooni infoturberaamistikku ja seda töös hoida, osalege Küberturbejuhi koolis. Neljapäevasel koolitusel saate oskused ja teadmised küber- ja infoturbejuhi ülesannete täitmiseks ning algteadmised edasiseks edukaks sertifitseerimise poole pürgimiseks.

Küberturbejuhi kooli programmi sisu on valideeritud Eesti infotehnoloogia ja telekommunikatsiooni liidu (ITL) poolt.

Lisainfo ja registreerumine:

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755