26. aprill 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas panna ettevõtte IT õiges suunas liikuma?

Rando Sui
Foto: Erakogu
Kiirelt arenev tehnoloogia avardab pidevalt ettevõtete võimalusi uute kaasaegsete tehnoloogiate juurutamiseks, mis peaksid tõstma protsesside efektiivsust ja kvaliteeti. Kuidas saada aru, kas kõik toimib tegelikult ka õlitatult ning IT-projektide osas tehtud otsused on õiged, selgitab Rando Sui IT-juhtimisega tegelevast ettevõttest BlueIT.

Kiire elutempo, pidevalt jooksvad IT-projektid ning suur hulk väliseid IT-partnereid aitavad küll IT-projekte paralleelselt edasi viia, kuid suure tõenäosusega napib paljudes ettevõtetes tervikvaadet. Pigem kipuvad IT-projektid omasoodu jooksma ning puudub kindlus, et kõik juurutatud projektid ka nii-öelda suurt pilti arvestavad. Aja jooksul tekib igas organisatsioonis aina uurde uusi ja uusi projekte ning kontroll IT-keskkonna üle kipub käest libisema, IT muutub kulukamaks ning juhtidel kaob käest selge ülevaade sellest, kuidas IT-keskkonnal tegelikult läheb.

Tunduvalt lihtsam on teha otsuseid, kui on olemas selge ülevaade olemasolevast IT-keskkonnast, selle tugevatest ja nõrkadest külgedest ning erinevatest arenguvõimalustest. Kui IT-keskkonna tervise osas ei ole IT-juhil või ettevõttel head ülevaadet, tuleks kaasata väline kompetents, mis aitab teie ettevõtte hetkeolukorrale neutraalse pilgu heita ning võtab kokku erinevad head, vead ja riskid, mis IT-valdkonnas antud ajahetkel eksisteerivad.

Keskkonnaväline pilk aitab leida uusi lahendusi  

Samuti võib ajapikku juhtuda, et igapäevaselt ettevõtte sees tegutsevatel IT-inimestel ei ole endal enam häid mõtteid, kuidas oleks mõttekas IT-valdkonda edasi arendada. Ka sellisel juhul on hea paluda välise partneri abi, kes neutraalse pilguga IT-keskkonnale peale vaatab ja nõu annab. Keskkonnavälised inimesed kipuvad ikka asju veidi teise nurga alt ning värske pilguga vaatama ning tõenäoliselt märkavad asju, mis ettevõtte sees kohe silma ei paista.

Selleks, et välisele partnerile kulutatavad vahendid ennast õigustaks, oleks mõistlik paika panna selge lähteülesanne, mida soovitakse tema käest saada. Nii teostatakse IT-audit vastavalt konkreetselt  seatud lähteülesandele. Lisaks võiks keskenduda ka arenguvõimaluste leidmisele, pannes kokku rida ettepanekuid, mida ja millises ulatuses oleks mõistlik muuta. Või vaadata üle hetke riskid, kus tulevad välja võimalikud ohukohad. Loomulikult võib keskenduda ka IT-keskkonna efektiivistamisele, mis aitab lihtsalt olemasolevat keskkonda optimeerda. Peaaegu igas ettevõttes on olemas optimeerimiskohad, need tuleb ainult üles leida.

IT-audit peaks keskenduma praktilisele väärtusele, kuna sellesse investeeritavad summad peaksid end siiski tagasi teenima kas selgema visiooni loomise või efektiivsema IT-keskkonna näol.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755