Autor: Gerli Ramler, Äripäeva kaasautor • 28. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põhjamaade suurim robootikakonverents toob Eestisse oma eriala tipud

Planeedi suurim robootikafestival Robotex International toob juba kuue kuu pärast Tallinnasse taas kokku tuhandeid tehnoloogiafänne üle maailma. Selle raames leiab Tallinna Kultuurikatlas esmakordselt aset Põhjamaade suurim robootikakonverents, mis kannab alapealkirja “Generatsioon R: Kas õpime masinaid või õpivad masinad meid?”. Lähemalt räägib ja esinejaid tutvustab Robotexi konverentsi korraldaja Kristina Piliste.

Generatsioon R on esimene põlvkond, kes kasvab üles üheskoos robotitega ning kelle jaoks tehnoloogia on iseenesest mõistetav ja loomulik osa ühiskonnast. Nende jaoks ei ole isejuhtivad sõidukid ega tehisintellektig

a suhtlemine midagi erilist. Nad on nõudlikumad oma hariduse osas ning ootavad paindlikku lähenemist ka riikliku regulatsiooni ning seadusloome koostamisel. Generatsioon R-i jaoks on kõik need valdkonnad lahutamatult seotud, mistõttu käsitleb ka Robotex International konverents neid teemasid koos.

12 aastat tagasi tagasihoidlikust tudengite Robotexi võistlusest on saanud rahvusvaheline festival, mis hoolimata pikast ajaloost on alles hakanud hoogu koguma. Ja just nagu tehnoloogiavaldkond on pidevas arenemises, kohandub ka Robotex International konverentsi programm just selle järgi, mis hetkel kõige aktuaalsem. Seetõttu astuvad konverentsil üles mitmed põnevad kodumaised ning rahvusvahelised kõnelejad, kes räägivad muuhulgas teemadel nagu küberkaitse, seadusloome robootikas, vestlusel põhinev tehisintellekt, isejuhtivad sõidukid ning haridus.

Dennis Mortensen

Dennis Mortensen, x.ai tegevjuht ja asutaja

Dennis usub, et tehisintellekti abil suudame olla veel produktiivsemad ning edukamad, mistõttu on tema käe all sündinud virtuaalsed assistendid Amy ja Andrew Ingram, kes aitavad postkastis korda luua ning efektiivsemalt kohtumisi planeerida. Idee võib kõlada lihtsana, ent kohtumiste kokkuleppimisele või nende kokkulepete muutmisele kuluv aeg moodustab täiesti märgatava osa meie päevast. Dennise nägemuses võiks selliste kokkulepete tegemine olla justnimelt tehisintellekti ülesanne, mis omakorda võimaldaks inimestel oma aega ja ressurssi suunata teiste ja olulisemate tegevuste peale.

David Woessner, Local Motors Inc., National Harbor haru tegevjuht

Local Motors Inc. on pühendunud maapealse transpordi valdkonna arendamisele ning üheks nende viimaseks suuremas saavutuseks on Olli ⎯ esimene isejuhtiv sõiduk, mis toimib IBM Watson tehnoloogial. Lisaks autonoomsele sõiduvõimele on Olli ka tehisintellekt, mis suudab sõitjatega suhelda ning anda näiteks soovitusi piirkonna restoranide, meelelahutusvõimaluste ja muu olulise kohta.

Ayesha Khanna, ADDO AI kaasasutaja ja tegevjuht

<strong >Ayesha Khanna</strong>
Foto: Hart Tan

Ayesha ettevõte ADDO AI aitab ettevõtetel tehisintellekti ja masinõppe abil analüüsida tohutus koguses andmeid, mis võimaldab omakorda teha põhjendatud ja läbimõeldud otsuseid ettevõtte arenamiseks. ADDO AI on Forbes ajakirja poolt nimetatud üheks neljast juhtivast AI ettevõttest Aasia piirkonnas. Ayesha eesmärgiks on kaasata ka rohkem naisi tehnoloogiavaldkonda, mistõttu on ta asutanud heategevusliku organisatsiooni 21C GIRLS, mis õpetab Singapuri tüdrukutele tasuta programmeerimist ja AI lahendusi. Robotex International konverentsil saab lisaks Ayeshale sõna ka tema 9aastane tütar Zara, kes noorest east hoolimata on juba asutanud lastele suunatud chatbot’i Octa.

Shane Curran, Muon’i asutaja

<strong >Shane Curran</strong>

Shane on kõigest 17aastane Iirimaa noor, kelle uurimisprojekt nimega “qCrypt” võitis talle 2017. aasta BT Young Scientist & Technology Exhibition üritusel peaauhinna. Tema uurimisprojektist sündis ettevõte nimega Muon ⎯ krüpteeritud andmesalvestusplatvorm, mis lubab kolmandatel osapooltel andmeid analüüsida ilma neid tegelikult kunagi nägemata ega omamata. Shane’i läbimurre tõi talle ka koha 2018. aasta Forbes 30 Under 30 nimekirjas.

Helen Tung, vandeadvokaat ja juriidiline futurist

Igasugu uute tehnoloogiliste lahenduste laiapõhjalisel rakendamisel on oluliseks küsimuseks: kuidas seda reguleerida? Helen on muuhulgas spetsialiseerunud tehnika-, tehnoloogia- ja AI valdkonna strateegilisele ning juriidilise nõustamisele. Olles nõustanud ning esindanud mitmeid rahvusvahelisi kliente, teab ta hästi millised probleemid kaasnevad uute tehnoloogiate kasutuselevõtuga, eriti kui seadusloome ei jõua piisavalt kiiresti järele.

Kuidas saan mina robootikakonverentsil osaleda?

Robotex International konverentsile oodatakse ligi 1000 osalejat nii Euroopast kui mujalt maailmast. Kõigil konverentsipassi soetanutel on ligipääs ka Robotex International põhiüritusele ning muudele lisasündmustele, mis nädala jooksul Tallinna erinevates asukohtades aset leiavad.

Robotex International konverents toimub 30. novembrist 1. detsembrini Tallinna Kultuurikatlas. Piletid on müügil veebilehel robotex.international/conferece. Kuni 1. juunini kehtib sooduspakkumine kaks konverentsipassi ühe hinnaga, vaid 299 eurot.

Rohkem infot: https://robotex.international/conference

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755