Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 28. aprill 2020

Andmekeskuses on võtmetähtsusega kaasaegne tehnoloogia

Miks on vaja pöörata tähelepanu oma andmekeskuse kaasajastamisele? Üks oluline aspekt on see, et riistvara vananeb. Üldjuhul on riistvara iga maksimaalselt viis aastat ja siis ta paraku kipub lagunema. Teine aspekt on lihtne haldamine.
Erakogu
Foto: Atea Pre Sales Consultant Iljas Muzaffarov

Mida aeg edasi, seda lihtsamaks muutuvad kõik andmekeskused ja integratsioon erinevate tootjate lahendustega, kirjutab Atea Pre Sales Consultant Iljas Muzaffarov.

Mis on võimalused andmekeskuse haldamiseks?

Oleneb mitmetest asjaoludest. Näiteks kas ettevõtte poliitika võimaldab andmekeskust pilves hoida, või on vaja oma kohalikku andmekeskust? Kas ettevõtte andmete majutamine toimub Eestis, olgu avalikule sektorile mõeldud riigipilves või mõnes suuremas andmekeskuses? Kas tohib andmeid mahutada pilves, mis asuvad väljaspool Eestit? Kas andmekeskus on ainult ettevõtte enda ruumides või tema enda andmekeskuses?

Veel üks variant on hübriidpilv, mille korral osa andmeid on välismaal asuvas pilves ja osa ettevõtte enda pilves. Küsimus on seotud ka isikuandmete kaitsega, st kuidas erinevaid andmeid hoida tohib.

Iljas Muzaffarov, Atea Pre Sales Consultant
Firma andmekeskuse haldamiseks on mitmeid võimalusi – pilv väljaspool Eestit, riigisisene pilv, oma andmekeskus ja hübriidlahendus (enda serveriruum + pilv).

Kokkuvõttes on mitmeid võimalusi – pilv väljaspool Eestit, riigisisene pilv, oma andmekeskus ja hübriidlahendus (enda serveriruum + pilv).

Mis on HCI lahendus?

HCI puhul on kogu IT-infrastruktuur integreeritud riistvaraga, tarkvaraga, süsteemi kokkusobivus on testitud, omavahel kokku sobitatud ja kui süsteem on õigesti paigaldatud ja seadistatud, siis on garanteeritud töökindlus.

Haldus käib enamjaolt ühes keskkonnas – virtualiseerimine, automatiseerimine, ajatamine, varundamine, monitooring, uuendamine. Esmane paigaldamine ja seadistamine on kiirem, siin on oluline alginfo täpne kirja panemine ja kindlasti võrk!

Oluline on paindlikkus – elame pilveajastul ehk integratsioon pilvega on kõikide HCI-lahenduste puhul võtmesõna. Scale up ehk laiendatavus n-ö ülespoole on traditsioonilise lahenduse puhul murekoht, sest riistvara või andmemassiiv pole ühilduvad, mängu tuleb ka versioonide (vanuse-) vahe. Ehk siis uued süsteemid ei ühildu vana riistvaraga.

Lihtsalt lisa ja kõik töötab!

HCIga selliseid murekohti pole. Saad olemasolevad keskkonda laiendada nii mahu kui ka jõudluse mõttes. Pole vaja seadistada, vaadata riistvara sobivust – lihtsalt lisa ja kõik töötab!

HCI lahendused kasutavad üldjuhul standardiseeritud riistvara, mis teeb hinna soodsamaks. Lisaks ei pea palkama igale süsteemile eraldi spetsialisti, kuna haldus on lihtne ja käib ühest kohast. Seega on hind paremini aimatav: tead täpselt, palju maksab millegi lisamine ning palju selle eest saab juurde mahtu ja jõudlust. Teisisõnu saad süsteemi jooksvalt laiendada ja tead selle täpset hinda.

Oluline on ka üks vastutaja – kui keskkond koosneb eri komponentidest, siis selles viga leida on keeruline, kuna iga tootja ajab süü kellegi teise kaela. HCI puhul on üks tootja. Kui on mure, siis on üks koht, kuhu pöörduda ja lahenduse saab kiiremini.

Mis on Dell EMC VxRail?

Delli EMC toode nimega VxRail.
Foto: Atea

Siinkohal teemegi tutvust Dell EMC tootega VxRail. See on ainuke riistvaraline andmekeskuse HCI lahendus, mis on disainitud koos Vmware´iga. Turul on see ainus toode, mis on nii sügavalt koostöös Vmware´iga arendatud.

Kuna VMware ja Dell EMC kuuluvad mõlemad Dell Technologies kontserni, siis on neil selline võimalus olnud, teha selline võimas toode. VMware lahendused sobivad ka teistele tootjatele, aga Dell EMC VxRaili üheks eeliseks on kindlasti see, et tegemist on terviktootega.

Mis tähendab kasutaja jaoks ka seda, et mure puhul on tegemist ühe tootja tootega, mitte mitme tootja poolt kokku pandud rätseplahendusega.

Seadme loomisel on seda eeltestitud, tootja poolt kontrollitud ning lahendus on automaatselt ja lihtsalt laiendatav, mis tagab terviktoote töökindluse. Samuti lihtsustab see uuendamise protsessi, kus ei ole vaja eraldi uuendada riistvara ja tarkvara, vaid see on kõik üks komplekt ning seda saab teha korraga.

Dell EMC VxRail Appliance (PV-Series).
Foto: DIG

Üks oluline pluss VxRail juures on veel selle arhitektuur. Uudne tehnoloogia parandab ennast automaatselt ise. Näiteks, kui VxRailil on neli serverit, siis virtuaalse serveri andmeid hoitakse teoorias kolmes kohas. Isegi kui katki lähevad pooled serverid, siis vea selginemisel teeb seade ise automaatselt koopiaid. Alati on olemas 2+1 varukoopiat, mis tähendab, et olulised andmed ei lähe kaotsi ja seadmele võib kindel olla.

Tänapäeval on krüptoviirused väga levinud ning paraku on neil võimekus krüpteerida serverite koopiad, olenevalt kui palju neid on. Sellepärast tasub veel välja tuua, et VxRaili puhul saab kõikide varunduslahendustega varundada ning ta ühildub kõigi tuntud varunduslahenduste tootjatega.

Ka varundamist ei tohi alahinnata

Kuigi isetaastumine teeb süsteemi väga turvaliseks, ei saa varundamist siiski alahinnata. Tänapäeval on krüptoviirused väga levinud ning paraku on neil võimekus krüpteerida serverite koopiad, olenevalt kui palju neid on. Sellepärast tasub veel välja tuua, et VxRaili puhul saab kõikide varunduslahendustega varundada ning ta ühildub kõigi tuntud varunduslahenduste tootjatega.

Samas on ka Dell EMC ise loonud varunduslahendused nagu Dell EMC Data Protection Suite tarkvara, PowerProtect DD (Data Domain) ja IDPA (Integrated Data Protection Appliance), mis sobivad ka VXraili juurde, täiendamaks ühe tootja komplekti.

Tekib küsimus, kas Eestis on seda palju kasutuses? Või kas võiks olla rohkem ehk kas ettevõtted vaatavad üha enam HCI poole? Jah, Eestis läheb HCI üha enam hinda. Kaasaegset süsteemi on küll kallim soetada, aga pärast on hoolduskulud madalamad, haldus lihtsam ja kiirem ning ka laiendada saab hõlpsamalt.

Samuti on erinevad tootjad teinud võimalikuks demotoodete proovimise enne lahenduse tellimist. Üks Dell EMC VxRail demotoode on olemas ka Atea kontoris ning seda on plaanis huvilistele lähiajal tutvustada.

Uuri lisaks Atea kodulehelt!

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755