Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 17. mai 2021

Mille järgi valida andmekeskust?

Inimeste ja organisatsioonide nälg andmete järele kasvab pidevalt. Hinnanguliselt luuakse 2025. aasta lõpuks igapäevaselt 463 eksabaiti andmeid ehk nii umbes 212,765,957 DVD jagu. Ühes sellega muutub aina olulisemaks ka andmete turvaline ja roheline hoiustamine. Peagi avab Greenergy Data Centers Tallinna külje all Baltikumi kõige suurema, turvalisema ja rohelisema andmekeskuse, mis tõstab võimalused andmete hoidmiseks ja rakendamiseks täiesti uuele tasemele.

Kui varasemalt eelistasid ettevõtted enda andmekeskuseid, siis nüüd on trend väliste koostööpartnerite suunas. See vabastab organisatsioonid kapitalirohketest investeeringutest ja opereerimiskuludest ning lubab mahte vastavalt vajadusele kergelt muuta. Pidevalt arenevas maailmas pakub see kuldaväärt paindlikkust.

Andmekeskuse valimisel lähtutakse sageli traditsioonilistest valikukriteeriumitest nagu dubleeritud elektritoide, hea internetiühendus, efektiivne jahutussüsteem ning heal tasemel valve. Suurima meelerahu saamiseks tasub sukelduda aga oluliselt sügavamale.

Efektiivsus ja keskkonnasõbralikkus

Ideaalis peaks andmekeskus asuma mõne olulise elektrialajaama vahetus läheduses, kuhu jooksevad sisse mitmed põhimagistraalid. Katkematu töökindluse tagamiseks vajab andmekeskus ka plaani B ehk UPS-e ning võimekust ise generaatorite abil kohapeal elektrit toota. Alajaama lähedus tähendab ka keskkonnasäästu, sest puuduvad pikad liinid ning nendega kaasnevad energiakaod.

Globaalseid trende jälgides mõtleb enamik organisatsioone täna looduse hoidmisele. Seetõttu peaks hindama, kas andmekeskus kasutab taastuvatest allikatest toodetud rohelist elektrienergiat, kas ja kuidas rakendatakse serveritest eralduvat jääksoojust ning millised muud meetmed on kasutusel süsiniku jalajälje vähendamiseks.

Greenergy Data Centers’i andmekeskus Tallinna külje all asub ühe pealinna olulisema alajaama kõrval ning kasutab 100% taastuvenergiat.

Turvalisem paik teie andmetele

Andmed on uus kuld. Seega peavad ühteviisi hästi olema kaitstud nii andmekeskuse välispiirid kui ka siseruumid. Kõrgeima turvalisuse tagavad 24/7 mehitatud valve, erinevad turvatsoonid, liikumis- ja soojusanduritega kaamerad, videoanalüütika, biomeetriline autentimine ning nö zero-trust filosoofia. See tähendab, et keskuse mistahes ruumi saavad vaid need, kes suudavad seda õigust objektiivselt ja kontrollitavalt tõendada. Heas andmekeskuses saab klient turvasüsteemi oma soovide järgi täiendada.

Greenergy’s on see kõik võimalik.

Lai valik sideteenuste pakkujaid

Soovitavalt on valitud andmekeskus võrgu- ja inernetiteenuse pakkuja osas neutraalne ehk te saate ise valida, kelle võrku kasutate ning oma valikuid kergelt muuta. Suurte IKT-ettevõtete andmekeskustes tuleb sageli kasutada sama teenusepakkuja andmesidet ning IT-teenuseid. See ei pruugi olla alati parim lahendus.

Heal keskusel on andmesideühendus kõigi riigis tegutsevate internetiteenuse pakkujatega ning koostööpartnerid rahvusvaheliste andmesidevõrkude operaatoritega. Tõrgete korral töökindluse tagamiseks peavad kõik ühendused tulema andmekeskusesse mööda erinevaid füüsilisi kaableid ning eri võrgusõlmedest. Greenergy andmekeskusesse tuleb erinevaid füüsilisi andmesidekanaleid näiteks kaheksa.

Jahutus

Sarnaselt elektritoitele peaksid ka jahutussüsteemid olema vähemalt dubleeritud (N+1). Jahutamiseks mõeldud külm ning jääksoojust eemaldav kuum õhk on rangelt lahus ning seadmete ning keskkonna temperatuur pideva jälgimise all. Näiteks Greenergy andmekeskuses juhib jahutussüsteeme tehisintellekt, mis reageerib reaalajas, tagab alati optimaalseima keskkonna ning suurima töökindluse.

Parimad kohapealsed töötingimused

Andmekeskusesse on vaja tuua ja paigaldada hulgaliselt seadmeid. On suur vahe, kas serverid peab kohale tassima kitsastest treppidest või saab kasutada andmekeskuseks ehitatud maja mugavusi. Samuti tuleks tähelepanu pöörata töötingimustele – kas teie väärt IT-spetsialist peab töötama kükakil seadmekapi kõrval või saab ta kasutada hoone sisevõrku ja teha tööd rahulikult kontorilaua taga.

Eraldi tuleb esile tõsta ka andmekeskuse vastavust rahvusvahelistele standarditele. Teie koostööpartnerid võivad nõuda juba lähitulevikus andmete haldamise kohta erinevaid sertifikaate. Kõige lihtsam on jätta vastavuse tagamine ja tõendamine andmekeskusele. Greenergy andmekeskus Tallinna külje all vastab ISO 9001, 27001, 14001, 50001 ja EN 50600 standarditele ning läbib hetkel täielikku ASHRAE auditeerimist.

Greenergy andmekeskus on ainuke omalaadne terves Baltikumis.

Et selles veenduda, siis külastage keskust registreerides ennast SIIN või võtke detailsema ülevaate saamiseks ühendust müügidirektori Urmo Kangeriga +372 5140453, [email protected]

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755