Autorid: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus [email protected], Erik Ellam, Green IT tegevjuht • 29. juuli 2021

Kas osta või rentida?

Erik Ellam, Green IT tegevjuht
Foto: Telia Eesti
Ettevõtete vajadused muutuvad hoogsalt arenevas maailmas väga kiiresti ning viimasel aastal mõjutas seda lisaks ka koroonakriis. Ettevõtted pidid muutunud keskkonnale kiiresti reageerima ja tegema vajalikke muudatusi oma töökorralduses ning näiteks ka arvutipargi haldamine on osutunud paljude jaoks parajaks väljakutseks.

Skandinaavias umbes pooled ettevõtted eelistavad mitte omada arvutiparki, vaid hoopis seda rentida. Ka Eestis sellise lahenduse populaarsus järjest kasvab – ligi 30% suurettevõtetest on otsustanud seadmete rendi kasuks. Miks?

Arusaam, et ettevõttel endal ei pea tingimata olema enda arvuti- või autoparki, muutub üha levinumaks, sest teenuse sisseostmine on sageli kuluefektiivsem ja võimaldab ettevõttel keskenduda oma põhitegevusele. Uut äriklassi arvutit kasutatakse keskmiselt 3–4 aastat. Kui ise seadet ostes maksab see näiteks 1000 eurot, siis makstes kolme aasta jooksul täisteenusrendiks 1000 eurot, hoiab ettevõtte kokku seadmetega tegelemise kulu. Neid ei pea endale ette lattu ostma, ei pea ise garantiiga tegelema, kindlustuse eest hoolitsema jne. Sageli on ettevõtetel keeruline jälgida, millal peaks arvutiparki uuendama ja kuidas vanu seadmeid utiliseerida ning lisaks, ei pea ettevõte palgal hoidma ka spetsialistide, kes seadmete eest hoolitsevad.

Kuluefektiivsusest pole vähem oluline keskkonna aspekt. Selline lähenemine pikendab seadmete eluiga vähendades seeläbi negatiivset mõju keskkonnale. Peale seda, kui arvuti on olnud esimese kasutaja käes 3–4 aastat, renditeenuse puhul läheb enamik seadmeid seejärel korduskasutusse. Kasutatud seadmed vaadatakse üle, vajadusel vahetatakse komponente, uuendatakse tarkvara jne, ja siis taaskasutatuna leiab see rakendust veel vähemalt 3–4 aastat. Nii vähendatakse arvutiriistvara tekitatud jalajälge keskkonnale ning kasutatud, kuid täiesti kasutuskõlblikud seadmed saavad uue elu.

Fakt on see, et kogu maailm liigub täna keskkonnasäästlike lahenduste suunas, mille vastu on suur huvi ka tarbijatel. Telia klientide seas tehtud uuringutest on selgunud, et ettevõtte panus keskkonda on üha olulisem, sealhulgas iga kolmas vastanu on toonud esimese asjana välja just seadmete taaskasutuse.

Räägime sellest ning ka teistest trendidest Telia Avatud Uste Päeval, mis toimub juba 9. septembril.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052