Autor: Kohvisemu • 7. märts 2022

Ekspedeerijate pakutavad eelised rahvusvaheliseks äritegevuseks

Rahvusvahelise müügiga tegelevad ettevõtted seisavad silmitsi paljude raskustega. Et vältida takistusi ja probleeme kauba transportimisel teise riiki, on vaja tunda erinevaid seadusi, eeskirju ja tollidokumente. Nendel põhjustel kasutavad paljud rahvusvahelised ettevõtted ekspedeerijate teenuseid. Lähemalt käsitletakse, miks on ekspedeerimine rahvusvaheliste ettevõtete seas populaarsust kogumas ja kuidas see ettevõtetele kasu toob.

Ekspedeerimine – mis see on?

Ekspedeerimise tähtsust maailmakaubanduses tunnistati enam kui 70 aastat tagasi. Olles märganud ekspedeerimise eeliseid ettevõtlusele, on hakatud seda valdkonda laiemalt uurima. Seejärel otsustati, et kaubavedu vajab tõhusat koordineerimist, protsesside reguleerimist ja järelevalvet, et muuta see sujuvamalt üle piiride üle maailma. Rakendustehnoloogiad ja uuenduslikud süsteemid on oluliselt hõlbustanud logistikaprotsesse. Rahvusvahelise kaubanduse jätkuv areng on muutnud ekspedeerimise üheks olulisemaks valdkonnaks rahvusvahelises logistikaäris. Ekspedeerimise teenused on üldiselt kaupade ühest kohast teise liikumise korraldamine, koordineerimine ja järelevalve.

Kes on ekspedeerija ja mille nimel ta töötab?

Kui puutute kokku mõistega "ekspedeerija" esimest korda, võib teil tekkida palju küsimusi – millised on tema kohustused? Kas see on lastijuht? Kas olete äripartner, kes jälgib importi ja eksporti? Ekspedeerija ei kuulu nende hulka, kuid ta teeb osa ülaltoodud töödest.

Läbirääkimised. See osa on ekspedeerija esimene oluline ülesanne. Vedajatega läbirääkimiste pidamine teenuse parima hinna ja veo korrektse teostamise üle ei ole lihtne ülesanne. See tehing sisaldab vedaja huvide tasakaalu, veose tüüpi, kaalu, suurust, tarnetähtaega ja teenuse hinda. Läbirääkimiste eest vastutav ekspediitor otsib oma ärikliendile parimat varianti. Mõnikord on ekspedeerijatel juba usaldusväärne meeskond, mis säästab aega ja alustab tööd kohe.

Marsruudi planeerimine ja kauba jälgimine. Kogenud ekspediitor teab, kuidas konkreetse koorma jaoks kokku panna optimaalseima marsruudi. Kasutades uusimaid tehnoloogiaid, nagu liikluskorraldussüsteemid (TMS) ja nutistu (IoT-tehnoloogia), saavad ekspediitorid valida marsruudi, mis väldib ummikuid või muid teel olevaid takistusi ning jälgib pidevalt lasti liikumisteed, et asjad kulgeksid optimaalsel kiirusel.

Tollivahendus. Selle töö jaoks on vaja tollimaakleri litsentsi. Enamikul ekspedeerijatel on see olemas, teised töötavad koos partneritega, kellel on vajalik litsents. Litsentsiga isikud on ainsad isikud, kellel on õigus hallata ja esitada impordi- ja ekspordiprotsessi lõpuleviimiseks vajalikke üksikasjalikke dokumente. Lisaks nõuab toll erinevates maailma paikades erinevaid dokumente, mistõttu on iga riigi tollisüsteemi tundmine väga oluline.

Laoteenus. Ekspedeerija hoolitseb kauba tõhusa transpordi teise riiki ja selle ladustamise eest. Osadel ekspedeerijatel on erinevates riikides ja linnades oma laod, teised aga pakuvad partnerladusid. Laoteenus võimaldab tõhusamat rahvusvahelist transporti - kaupade ladustamine strateegiliselt mugavates kohtades võimaldab kaubad klientideni toimetada kõige kiirematel viisidel.

Kaubaruumi planeerimine. Kui üks koorem ei mahuta tervet veoauto haagist või konteinerit, saab ekspedeerija korraldada mitme kliendi veoste koondamise. Tõsi, et selle meetodi valimine nõuab kaubamarsruudi väga hoolikat läbimõtlemist ja välja selgitamist, kas saadetiste koondamine on tulus. Selline planeerimine on keeruline, kuid võimaldab optimeerida kaubavedu ja säästa raha – kauba transpordikulu jaotatakse mitmele ettevõttele.

Veosekindlustusteenus. Ekspedeerimisfirmad pakuvad ka veosekindlustust. Selline kindlustus on ette nähtud ettevõttele kahju hüvitamiseks juhul, kui kaup saab transiidi ajal kahjustada või varastatakse.

Mis kasu on ettevõttele ekspedeerija kasutamisest?

Ettevõte saab ekspedeerimisest palju kasu. Eelkõige jõuavad professionaalselt juhitud kaubad õigeaegselt kliendini ning äri väldib palju paberimajandust, mida eri riikide toll nõuab. Seda kõike teevad tollimaakleri tegevusluba omavad ekspedeerijad või nende partnerid, kellel on õigus vormistada tolli poolt nõutud dokumente. Muud ekspedeerimise eelised:

Aitab säästa. Ekspedeerimine maksab küll raha, kuid see tasub end ära tänu professionaalsele veokorraldusele, vedajatega peetavatele läbirääkimistele ja muudele ärile soodsatele lahendustele. Seega saavad ekspedeerija teenust kasutavad ettevõtted säästetud raha investeerida ettevõtluse arendamisse.

Turvalisus. Teine oluline asi, mida ettevõte ekspedeerimisteenusega saab, on turvalisus. Seda pakutakse mitmel viisil, nii läbi uusima tehnoloogia, mis võimaldab veost reaalajas jälgida, kui ka veosekindlustuse kaudu, mis katab kõik kahjud, kui last saab transportimisel kahjustada või varastada.

Vähem nägelust. Vajadusel ekspedeerija korraldab strateegiliselt mugavates kohtades asuvad laod. See aitab vähendada nägelust ning säästa aega ja raha klientidele kaupade tarnimisel. Lisaks saab ekspedeerija sageli pakkuda palju paremat laolahendust kui äri ise – pikaajaline suhe partneritega aitab saada allahindlusi.

Tõhus probleemide lahendamine. Ekspedeerijate kõige olulisem eelis on see, et ettevõte ei pea otsima kõige tõhusamat kaubaveo viisi, sest ekspedeerija hoolitseb kõige eest. Ekspedeerimisspetsialist valib vajadusel välja sobivaima sõiduki, hoolitseb lao asukoha eest, jälgib ja haldab tõhusalt kaubamarsruuti ning hoolitseb ootamatute probleemide korral kiire otsustamise eest.

Ekspedeerimise tähtsus tänapäeval

Kaupade importimisel ja eksportimisel teistesse riikidesse on oluline kõigi tollidokumentide ja seaduste tundmine. Kui teadmisi napib, seisavad paratamatult silmitsi tõsised probleemid, mis kaubaveo protsessi aeglustavad. Nii on tekkinud ekspedeerimine, mis võimaldab müügiettevõtetel sujuvalt edasi tegutseda, muretsemata rahvusvahelise kaubaveo keeruliste etappide pärast. Kuni ekspedeerijad hoolitsevad kaupade tõhusa, sujuva ja kiire transpordi eest teistesse riikidesse, on ettevõttel rohkem aega ja rahalisi ressursse edukaks äri arendamiseks.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755