Autor: Cybernetica • 17. märts 2023

Eesti arendusettevõte Cybernetica annab võimaluse areneda oma ala professionaaliks

Cybernetica juured ulatuvad 1960ndatesse aastatesse – siis oli Cybernetica eelkäijaks Teaduste Akadeemia Küberneetika Instituut, mis 1990ndate lõpus jagunes eraettevõtteks ning Tallinna Tehnikaülikooli küberneetika instituudiks.

Täna luuakse ettevõttes digitaalse ühiskonna tehnoloogiaid, mida Eestis oleme kasutanud juba aastakümneid – turvalistest digiidentiteedi ja riiklike e-teenuste tehnoloogiatest kuni seiresüsteemideni, mis on kasutusel enam kui 35 riigis. Just Cyberneticas on loodud X-tee, interneti-hääletamise ja Smart-ID tehnoloogiad ning Maksu- ja Tolliameti infosüsteemid.

Ajalugu, teadustöö ja lai valdkondade käsitlusala teevadki Cybernetica teiste arendusettevõtetega võrreldes eriliseks, igale töötajale jagub huvitavaid väljakutseid ning meeskonnad osalevad suurtes arendus- ja teadusprojektides. Kuid peamine ettevõtte trump on töökad oma ala spetsialistid.

Ettevõttes on täna viis äriüksust, millede käsitlusalad on järgmised: digiidentiteedi tehnoloogiad, andmevahetustehnoloogiad, maksu- ja tollisüsteemid, küberturvalisus ning seiresüsteemid. Lisaks äriüksustele on Cyberneticas teadusinstituut, kus tehtud teadustöö on aluseks Cyberneticas loodud tehnoloogiatele.

„Cybernetica töökultuur põhineb teadmiste jagamisel – meil on palju tarkasid inimesi ja ükski keeruline probleem ei jää lahenduseta, tuleb vaid abi küsida. Kuigi ettevõtte on kasvanud juba üle 200 inimese, on suhtluskultuur endiselt vahetu ning sõbralik,“ ütles maksu- ja tollisüsteemide osakonna juhtanalüütik Maarja Muller, kes on Cyberneticas töötanud üle seitsme aasta. „Meie meeskonnas on inimesed oma loomult sarnased – meile meeldib lahendada keerukaid probleeme ja luua töökindlaid süsteeme,“ iseloomustas Maarja oma tiimi.

Teadmiste jagamine ei piirdu vaid kolleegide-vahelise suhtlusega – ettevõtte kontorites on olemas raamatukogud erialase kirjandusega ning Cybernetica loodud on ka andmekaitse ja infoturbe leksikon. Lisaks panustab ettevõte aktiivselt töötajate arengusse – näiteks on maksu- ja tollisüsteemide osakonnas töötajate kasutada 12 õppepäeva aastas, et oma teadmisi ja oskusi täiendada ning ettevõtte kulul on võimalik läbida erialaseid koolitusi. Tudengid saavad töötada kooli kõrvalt osakoormusel ning maja seest on võimalik leida juhendaja oma lõputööks.

Cybernetica töökeskkond on paindlik ja töötaja soove arvestav. „Kuna osakondasid on palju, siis on võimalik liikuda ühest osakonnast teise. Näiteks juhul kui soovid teha teistsuguse olemusega tööd,“ sõnas Sven Kõiv, Cybernetica maksu- ja tollisüsteemide osakonna Full-Stack arendaja. Ta on töötanud Cyberneticas kolm aastat ning alustas oma teekonda Front-End arendajana. Olenemata osakonnast on igal töötajal võimalus teadmisi ja oskusi omas tempos edendada, et liikuda järjest väljakutsuvamate ülesannete juurde. „Kindlasti ei hakka igav ka samas osakonnas töötades, kuna iga projekt on eelmisest teistsugune,“ lisas Maarja. Seda kinnitab märkimisväärne hulk töötajaid, kes on ettevõttes üle 10 aasta – neid on koguni 17%.

„Üks meeldejäävamaid projekte oli tehniline projekt, kus aitasime kliendil sõnastada vajadusi. See oli alussüsteem, mida pidid hakkama kasutama ka teised süsteemid ehk tuli kaardistada ka teistest süsteemidest tulenevad nõuded,“ meenutas Maarja. „Kui tavaliselt on kliendil nõuded süsteemile olemas, siis selles projektis saime kogu tiimiga kliendile ise parima lahenduse nullist välja mõelda,“ ütles ta. „Head suhted ning suur koostöötahe on aluseks meeldivale koostööle meie ja kliendi vahel,“ sõnas Maarja.

Sveni sõnul iga arendaja vastutab projektis oma lahenduste eest ning kogu meeskond töötab selle nimel, et lahendused saaksid valmis kvaliteetselt ja vastaksid kliendi ootustele. „Kuigi analüütik annab lahenduseks sisendi, siis koosolekutel on igaühel võimalus lahenduse loomisel kaasa rääkida,“ ütles ta. Projektitiim koosneb tavaliselt analüütikutest, programmeerijatest, projektijuhist ning arhitektidest, seega on lõpuks väljapakutud lahendused igast tahust läbimõeldud.

Tasakaaluks keerukale tööle on tiimiüritused lõbusad ning inimesed saavad omavahel hästi läbi. Lisaks osakondade üritustele korraldab ettevõtte kogu kollektiivile talve- ja suvepäevi, samuti tähistatakse kontorites sünni- ja muid tähtpäevi.

„Cyberneticasse sobib igaüks, kes soovib õppida, areneda ning kel on huvi luua suuri ja keerukaid süsteeme,“ ütles Maarja.

Tutvu Cyberenticaga lähemalt ning vaata siit vabu töökohti arendajatele ja analüütikutele!

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755