Autor: EMTIR MARKETING • 9. mai 2023

Eesti nutikas IT-infrastruktuur lõi ukse lahti ühele ootamatule tööstusharule

Eesti Nokiaks on saanud ei miski muu, kui meie nutikas IT-maailm ja sellega seonduvad revolutsioonilised võimalused: e-hääletamine, praktiliselt paberivaba majandamine ning võimalus ajada kõiki vajalikke toiminguid otse kodus arvuti vahendusel. Eesti on oma digifookuse ja nutikate tarkvaraarendajatega näidanud silmad ette paljudele suurriikidele.

Eesti IT-revolutsiooni tuules on mõnevõrra tahaplaanile jäänud aga üks valdkond, mis on suuremal määral saanud tuule tiibadesse ainuüksi meie IT-arenduste tõttu. Selleks on online hasartmängude turg, mis on viimastel aastatel kasvanud eksponentaalselt, tuues muuhulgas iga aastaga juurde miljoneid maksutulu.

Nutikas ID-süsteem kui hasartmängumaailma alustala

Kui enamikes teistes riikides üle kogu maailma tuleb kasiinomängude harrastamiseks läbida registreerumiskadalipp, siis Eesti nutikas ID-kaardi süsteem on loonud aluspõhja ülikiire kasiinokogemuse jaoks.

Paljud online kasiinod Eestis kasutavad otsest pangaühendust, võimaldades mänguritel kasiinosse sisse logida oma ID-kaardi, Smart-ID või mobiil-ID vahendusel. Sarnast võimalust ei saa kasutada kuskil mujal maailmas ning vaieldamatult on tegemist ühe kõige turvalisema ja kasutajasõbralikuma viisiga, kuidas internetiportaalis registreeruda või mängida. Kellel on mobiil-ID või Smart-ID kasutusel, saab kasiinos mängima hakata vaid paari minutiga, tehes sissemakse otse oma pangakontolt (logides sinna oma ID-kaardiga).

Kiirusele lisaks on selline nutikas süsteem aga turvaline ja tagab vastutustundliku mängimise, kuna ID-kaardiga autentimise tõttu ei saa ükski alaealine kasiinole ligipääsu - see pole lihtsalt võimalik. Ühtlasi tagab ID-kaardiga autentimine, et hasartmängupiiranguga mängurid ei saaks kasiinosse ligipääsu. Niiviisi muutub veebikasiinodes tegutsemine kõigi jaoks turvalisemaks ja sujuvamaks.

Selline lihtne, kasutajasõbralik ja käepärane süsteem on tänaseks kasutusel ligi kümnel erineval online kasiinol ning võib uskuda, et süsteemi revolutsioonilise olemuse tõttu lisandub selliseid kasiinosid järgnevatel aastatel rohkemgi. See aga omakorda tähendab, et Eesti hasartmängumaastik kasvab aina suuremaks, seda turvalisemal ja kõigile mugavamal viisil.

Soodne seadusandlus sillutas teed

ID-kaardi lahendus pole aga sugugi ainus faktor, mistõttu Eesti online hasartmängude maailm niivõrd kiiresti kasvama on hakkanud. Võrdväärselt oluline on soodne seadusandlus, mis on muutnud online hasartmängud seaduslikuks ning reguleerinud tegevuse riiklikul tasandil, muutes kogu tööstuse turvalisemaks ja usaldusväärsemaks.

Hasartmänguseaduse alusel on detailselt reguleeritud kasiinode tegevus, pakutavate mängude olemus, kvaliteet ning mitmed muud faktorid. Kõik mängukorraldajad, kes tahavad Eestis tegutseda, peavad taotlema ametliku tegevusloa, misjärel alluvad firmad Maksu- ja Tolliameti järelevalvele.

Üle Euroopa käib endiselt suurem vaidlus selle osas, kas ja kuidas hasartmänge liiduüleselt reguleerida ning paljud riigid on kas hasartmängud keelanud või puudub konkreetne riiklik seadusandlus. Eesti on üks vähestest Euroopa riikidest, kus hasartmängud on konkreetselt reglementeeritud ning muudetud mänguritele turvalisemaks riikliku tegevusloa kaudu. See tähendab küll seda, et välismaa firmad peavad kõigepealt taotlema tegevusloa ja läbima taustakontrolli, kuid igal juhul tähendab see turvalisemat hasartmängukeskkonda.

Kas reklaamiseadusest ja maksumuudatusest saab komistuskivi?

Hiljuti teadaantud reklaamiseaduse muudatused on mõistagi toonud murekortsu ka hasartmängufirmade näole, kuna piiratud reklaamivõimalused võivad otseselt mõjutada nende ettevõtete tulusust. Mida väiksemaks muutub online kasiinode külastatavus, seda väiksemaks kahaneb kasiinode käive, rääkimata kaasnevast maksusumma langusest.

Olenevalt reklaamiseaduse piirangutest võivad taolised muudatused pärssida Eesti hasartmängumaailma kasvu või isegi viia tööstuse paari sammu võrra tagasi. Kui hetkel on mitmed tarkvarafirmad ja välismaised kasiinoketid Eesti vastu huvi tundmas, siis ebasoodsad reklaami- või maksuolud võivad nende meelt muuta, viies Eesti tagasi samale tasandile teiste Euroopa riikidega (või veelgi halvemasse olukorda).

Siiski võib aga loota, et meie nutikad uuenduslikud digisüsteemid ning turvaline hasartmänguseadus on piisavad põhjused jätkamaks Eesti hasartmängumaailma kasvu vaid positiivses suunas, näidates eeskuju teistele riikidele üle kogu maailma.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755