Autor: Riigimetsa Majandamise Keskus • 15. juuni 2023

IT roll RMKs üha kasvab. "Metsa keegi paberitega enam ei lähe"

RMK ehk Riigimetsa Majandamise Keskuse IT-meeskond kannab igapäevaselt hoolt, et ligi 80 tarkvaralahendust aitaks metsa kui üht riigi tähtsamat vara efektiivselt hoida, kaitsta ja kasutada.
RMK IT-juht Jaanus Suvi.
Foto: RMK

Keskuse IT-juht Jaanus Suvi, kes sõelub parajasti parimat kandidaati metsanduse tarkvarade tootejuhi positsioonile, armastab eeskätt seda, et enam kui 20pealise osakonna iga töötaja näeb oma töö tulemust enamasti väga otseselt, n-ö käegakatsutavalt. Ja see omakorda motiveerib.

"Kui ma tarkvaraarendajana RMKga liitusin, siis alustasin logistikaprojektiga. Selle elluviimisel mõjutasin otseselt saja autojuhi ja tosina logistiku igapäevast tööd. Nähtav tulemus ja otsesuhtlus kasutajatega pani minul silma särama," rääkis ta.

Tänaseks on lõviosa metsamajandamise protsessidest digitaliseeritud. Alates metsamasinatele ülesannete edastamisest koos täpsete koordinaatidega, töötulemuste operatiivsetest raportitest kuni sellel tuginevate finants- ja juhtimisotsusteni välja. ITga kaasneb metsanduses kulu, aga kindlasti märksa suurem tulu efektiivsuselt.

"Ega keegi paberitega metsa enam naljalt ei lähe. Igal valdkonnal on tegelikult oma töölaud koos vajalike rakendustega, olgu selleks kaardirakendus metsakasvatajatele, metsaistutajatele või metsaparandajatele. Tarkvaralahendused aitavad töid paremini planeerida ning samuti lihtsustab see metsandustööde tellimist meie partneritelt," selgitas Suvi.

Meeskonda kasvatades ja arendades on tema soov rohkem kompetentsi majas sees hoida, rõhudes võimekusele ise spetsiifilisi äri toetavaid IT-lahendusi arendada.

"Meil on piiritletud raamistikud. Java-raamistikud, SpringBoot, Azure’i pilveplatvorm on põhilisteks märksõnadeks. Tehnoloogia valik ei tohi olla kirju või udune – nii on lihtsam meie rätsepalahendusi töös hoida ning vajadusel modifitseerida. Mõistagi on ka spetsialiste lihtsam värvata," selgitas Suvi.

RMK IT-tiim mullu suvel ühisüritusel.
Foto: RMK

"Oleme seadnud eesmärgi, et meie 700 RMK töötajat saaks oma tööd pikemalt tuttavate vahenditega teha. Pean silmas, et tarkvaralahendustel oleks sarnane käekiri, ühilduvad komponendid, mis võimaldab edasiarendusi hõlpsamalt teha," ütles ta.

Jaanus Suvi lisas, et arendusressurssi ostab RMK ka sisse. Näiteks kompetentsi, kuidas majandustarkvarast erilahendusi luua. Peamiseid koostööpartnereid on Riigimetsa Majandamise Keskusel viie ringis.

Eesti IT-ala töötajatel soovitab Jaanus Suvi valdkonda puudutavatel RMK tööpakkumistel kindlasti silm peal hoida. "Meil on toetav tiim, ainulaadne organisatsioon ning suure tähendusega töö. Mõistagi ka konkurentsivõimeline töötasu, mitmekülgne motivatsioonipakett ja kaugtöö võimalus," kirjeldas ta.

Kantar Emori igakevadises Eesti tööandjate maine pingereas asetus RMK esikümnesse.

Lisainfo:

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755