20. oktoober 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

The Guardian: valmimas on nähtamatuks tegev mantel

Teadlased esitlesid maailma esimest varjumisseadet, mis kasutab tehnoloogiat, mille abil võib kaotada tahkeid objekte, kirjutas The Guardian.

Sõjavägi ootab rõõmuga uut tehnoloogiat, mis aitab neil varjata lennukeid ja laevu radari eest, parimad tehnoloogiad võivad tulevikus varjavata sõjavarustuse isegi inimsilma eest.

Prototüübi ehitasid USA ja briti teadlased ainult viis kuud peale seda, kui teoreetiliselt tõestati, et selline optiline illusioon on füüsikaseadusi rikkumata võimalik.

Seade toimib nii, et kui valguskiired, mis tavaliselt asjalt tagasi peegelduvad, sunnitakse ümber objekti voolama, nagu objekti ei oleks seal, kus ta on. Et esemeid nähtamatuks teha, leiutasid teadlased nn metamaterjali, piinlikult täpse mustriga üliõhukese metalllehe, mis suudab valgust painutada täpselt õiges suunas.

Demonstratsioonil kadus metamaterjaliga ümbritsetud väike objekt. Lainete mõõtmisel tuvastati, et valguse liikumine meenutab vett, mis voolab ojas ümber sileda kivi.

Londoni kolledži teoreetilise füüsika professor John Pendry, kes on idee autor, usub, et varjeseadmed, mis suudavad veokeid peita, on vaid paari aasta kaugusel.

Ei ole veel päris kindel, kas suuetakse saavutada ka Harry Potteri mantli tase. Leiutatud seade on rohkem vari kui mantel.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755