19. märts 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Võimsaid transmittereid ootab konfiskeerimine

Sideamet hoiatab, et internetipoodides pakutava uudistoote FM-transmitteri mõned mudelid võivad lubatust suurema võimsuse tõttu hakata häirima raadiolevi ja kuuluvad seetõttu konfiskeerimisele.

Paljudesse Eesti arvuti- ja tehnikakauplustesse müügile jõudnud moeröögatus kujutab endast seadet, mis võimaldab edastada mälupulgale või MP3-mängijasse salvestatud digitaalset muusikafaili FM raadiosagedusel, kirjutab Postimees.

Transmitteri on muutnud populaarseks võimalus kuulata autos sama muusikat, mida mujalgi endaga kaasas kantakse – MP3-mängijast transmitteri edastatud muusikat saab kuulata tavalisest autoraadiost, seega puudub vajadus osta autosse plaadimängija.

Toite saab FM-transmitter ehk modulaator auto sigaretisüütajast ja muusika kuulamiseks tuleb aparaat häälestada raadiosagedusele vahemikus 87,5–108 megahertsi. Samas vahemikus edastatakse ka kõiki Eesti raadiojaamu.

Signaali levialaks lubavad eri tootjad 3–30 meetrit. Niisiis võib autos transmitterit kasutades segada raadiokuulamist kõrval asuvates sõidukites, kui aparaat on häälestatud näiteks Vikerraadio sagedusele.

Mullu aprillis jõustunud majandus- ja kommunikatsiooniministri määruse järgi on transmitter raadioseade, millel sagedusluba vaja ei ole.

Sideameti peaspetsialisti Maret Otsa sõnul on Eestis ja Euroopas sellistele seadmetele kehtestatud võimsuspiirang kun 50 nanovatti ning need ei tohiks levida nii kaugele kui 30 meetrit.

Võimsuspiirangu tõttu peaks FM-transmitteri leviala Otsa sõnul jääma kolme kuni viie meetri piiridesse, ideaalsetes tingimustes võib see olla kuni kümme meetrit.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755