2. mai 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas videomängud põhjustavad vägivalda?

Hiljutise USA massimõrva taustal on usinasti hakatud süüdlasi otsima. Ning taaskord on üks selline ka leitud – vägivaldsed videomängud.

Seekord tuli selle mõnevõrra kulunud avaldusega välja USA prominentne poliitik Newt Gingrich. "Noored on mängudes esineva vägivalla poolt ebainimlikustatud," ütles Gingrich. Väide omab palju pooldajaid, kuid mida on selle kohta öelda teadusel ja statistikal?

Vaatamata sellele, et küsimust on nüüdseks juba aastaid uuritud, ei ole suudetud veenvalt näidata, et mängudes ja päriselus esineva vägivalla vahel on seos, vahendas livescience.com.

Kui see nii oleks, siis peaksime me praegu elama vägagi vägivaldses maailmas, sest eelmainitud mängud on saanud populaarseks just viimase paarikümne aasta jooksul. Tegelikkus on aga hoopis vastupidine. Vaatamata sellele, et Maa rahvaarv on pidevalt kasvanud, on vägivaldsete kuritegude arv vähenenud. Sellest võiks teha vastupidise järelduse, et kui inimene saab mängides oma vägivaldsed tungid rahuldatud, siis pole tal päriselus vajadust kellegi elu kallale kippuda. Selline järeldus oleks aga ilmselt sama rutakas ja mõttetu, kui videomängude pidev süüdistamine.

Tuntud Ameerika müüdipurustaja Benjamin Radford kirjeldab, et sel ajal kui kogu maailm nägi TV vahendusel hukkunud kaaslasi leinavaid noori inimesi, nägi Gingrich millegipärast demoniseerunud ja ebainimlikke noori. Kui Gingrichil on õigus, siis ei vaja ülikoolid enam kaotusvalu leevendada aitavaid psühholooge, sest noorte mõtlemine on videomängudest juba nii moondunud, et inimelul pole nende jaoks nagunii enam mingit väärtust.

Loe ka teisi Novaatori uudiseid.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755