8. mai 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Google püüab aja vaimu

Venelastele raudteetransport, hispaanlastele tango. Rootslased tahavad Converse ketse ja moeblogi. Aga tšehhidel on millegipärast meelel kaksikud.

Otsingumootor Google avaldab nüüdsest edetabeleid sõnadest, mida inimesed üle maailma Google'i abil leida püüavad leheküljel Google Zeitgeist.

Eelmise nädala maailma kõige otsitum sõnapaar oli "american idol".

Riikide puhul on hetkel värskeimad andmed märtsist. Hetkel Eestit veel riikide seas ei ole, kuid uusi riike lubatakse pidevalt lisada.

Taanlased otsisid kõige rohkem koeratõug dobermani. Hispaanlaste otsituimad olid tango, järgnesid zeus, Zara ja politsei.

Edetabelitest ülevaate teinud Briti lehe The Guardian vaatleja märgib ära brittide kirge meelelahutuse järele - PSP games, Johnny Depp, Shrek 3 ja Red Nose Day olid kõik otsingusõnade tipus. Austraallased otsisid ristsõnu, prantslased mobiilioperaator Orange'i ning Saksa rokkbänd Tokio Hoteli. Hollandlastel samuti bänd nimega Killers ja Starbucksi kohvikukett. Iirimaal olid poolakatest otsijad viiendaks klikkinud poola-inglise sõnaraamatu.

Arengumaades ollakse tunduvalt asjalikumad - Kolumbias kooperatiivid ja talunike liit, Filipiinidel trükitakse otsingukasti enim haigla ja taifuun. Afgaanid otsivad sõjaväeportaali ning kõrgharidusministeeriumi. Iraaklastele pakkusid huvi inimröövid - kidnapping Iraq.

Samas pakub globaliseeruv maailm põnevaid kurioosume. Iraaklaste huvi Anna Nicole Smithi suhtes seletub ilmselt tema surmaga, aga miks oli Kreekas menukas Catherine Zeta-Jones. Või Soomes Celine Dion?

Samas ei anna tabelid mingit kinnitust kahtlustele, et seksiga seotud sõnad oleksid otsingumootori tipus. On väidetud, et Pakistanis otsitakse sõna "sex" rohkem kui kusagil mujal maailmas. Aga Google Zeitgeist seda ei kinnita - pakistanlaste otsitumad olid Lamborghini ja meesmodellid.

Google esindaja lükkab ümber väited nagu ei võtaks firma statistikasse sisse porno-otsinguid või puhastaks tabeleid nendest. "Meie arvates on huvitavam vaadata, mis inimesi mingil hetkel huvitas. Otsingud ei sisalda ainult täiskasvanueluga seotud sõnu."

Loe ka teisi Novaatori uudiseid

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755