10. mai 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eluentsüklopeedia on peagi kohal

Harvardi ülikool koostöös nelja partnerinstitutsiooniga asusid looma eluentsüklopeediat (Encyclopedia of Life, lühendina EOL).

Internetientsüklopeedia eesmärgiks on dokumenteerida kõik tänaseks teadaolevad 1,8 miljonit liiki. Projekt on esmakordseks katseks tagada teadlastele, tudengitele ning teistele asjast huvitatuile ligipääs niivõrd mahukale bioloogilise mitmekesisuse teemalisele andmekogumile, vahendas Science Daily.

Kavatsusest anti avalikkusele teada 9. mail. Projekti rahastavad erinevad fondid 12,5 miljoni dollariga.

Vikipeedia-stiilis entsüklopeedia sisaldab infot liigi genoomi, biogeograafia, põlvnemise, elupaiga ja ökoloogiliste suhete (kes keda sööb) kohta. Projekti juhid usuvad, et EOList saab peamine liigiinfo allikas.

Teadlased on elu katalogiseerinud juba üle 250 aasta. Kuid vanad kataloogid on kaasaegses infoajastus praktiliselt kasutuiks muutunud. EOLi loojad usuvad, et eluentsüklopeediast saab suur ja laialt kasutatav tänapäevane infoallikas.

Entsüklopeedia loodetakse kokku panna järgmise kümne aasta jooksul. Siis peaks ta sisaldama infot kõigi praegu teadaolevate ning ka järgnevate aastate jooksul avastatavate uute liikide kohta. Entsüklopeedia hakkab sisaldama ka fotosid, videoklippe, helifaile, kaarte ning muid liigi kohta infot andvaid multimeediafaile.

Entsüklopeediat arendavad tuhanded eksperdid üle maailma. EOL on oma ülesehituselt sarnane Vikipeediale, mis tähendab peamiselt toimetamis- ja kirjutamisvabadust kõigile kasutajatele.

"Meie teadmised bioloogilisest mitmekesisusest on hetkel veel väga viletsad. Paljud liigid surevad välja enne, kui me neile nimegi oleme jõudnud panna. Ma usun, et eluentsüklopeedia on meile väärtuslikuks info- ja inspiratsiooniallikaks, mis aitab tõhustada jõupingutusi kaitsmaks bioloogilist mitmekesisust," ütles Harvardi ülikooli emeriitprofessor ning üks eluentsüklopeedia eestvedajaid E. O. Wilson.

"Mind erutab selle projekti juures see, et tehnoloogiline areng on jõudnud niikaugele, et meil on nüüd lõpuks ometi võimalik teostada ammune idee," lisas Wilson.

EOL muutub eeldatavalt aja jooksul sarnaselt Vikipeediaga mitmekeelseks. Entsüklopeediast peaks saama koht, kus kohtuvad üksteistega nii sebrasid, sipelgaid kui baktereid uurivad teadlased.

Et pakkuda asjalikku teavet, on asutud skaneerima ja digitaliseerima miljoneid lehekülgi teemakohast teaduslikku kirjandust. Projektiga seotud Biodiversity Heritage Libary on EOLi jaoks skaneerinud praeguseks juba 1,25 miljonit lehekülge.

"Minu unistuseks on, et kus iganes internetis on mõne liigi nimi, oleks ta tehtud lingiks, mis viib EOLi vastava artiklini," ütles EOLi tegvdirektor James Edwards.

Loe ka teisi Novaatori uudiseid.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755