15. mai 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Programm aitab lapsel multifilme teha

Arvuti taga istuv laps oli seni peamiselt tarbija rollis, nüüd Massachusettsi tehnoloogiainstituudis(MIT) loodud programmeerimiskeel võimaldab lastel luua internetis interaktiivseid multifilme, mänge ja muusikat.

Tarkvara Scratch võimaldab lastel kokku seada graafilisi blokke, mis meenutavad Lego-klotse. Tavaliste programmeerimiskeelte kirjavahemärgid ja süntaks on kadunud.

Endatehtud multikaid ja mänge saab interneti vahendusel teistega vahetada, samamoodi nagu praegu jagatakse videosid YouTube'is, teised lapsed saavad anda tagasisidet ning saab leida teiste töödest inspiratsiooni, vahendas MITi uudistevoog.

"Seni suutsid vaid programmeerimiseksperdid luua interneti tarbeks interaktiivseid lahendusi. Scratch avab väravad igaühele," ütles MITi Media Labi professor ning Scratchi arendusrühma juht Mitchel Resnick.

Resnicku uurimisrühm "Lifelong Kindergarten" lõi esmalt programmeeritavad klotsid, mis said aluseks Lego Mindstorms robotkonstruktorile. Nüüd on Scratchi puhul robotkonstruktori võimalused viidud internetti.

"Kui lapsed töötavad Scratchiga, õpivad nad loominguliselt mõtlema ning probleeme süstemaatiliselt lahendama - need oskused on hädatarvilikud selleks, et olla 21. sajandil edukas," ütles Resnick.

Programm on mõeldud 8-aastastele ja vanematele ning seda võib vabalt allalaadida Scratchi kodulehelt. Seal on juba olemas terve rida laste töid: lugu jääkarude koolist, kosmoserünnaku mängud ja breiktantsu film. Lapsed arendavad teineteise töid pidevalt edasi ning Resnicku sõnul on ta igal hommikul põnevil, et näha, mida uut on lapsed leheküljele lisanud.

Kui on vaja, et kass kõnniks üle ekraani, tuleb kassile lisada klots, mis märgib, et kass astub edasi näiteks kümme sammu. Kui on soov panna kass trummi mängima ning samal ajal ka kõndima, tuleb lisada trummiklots, valida sellele sobiv heli ning määrata, milline peab olema rütm. Samamoodi saab lisada kõnet, värve või sobivat muusikat, et multifilm saaks täiuslik.

Programm ühildub nii PC kui Maciga.

Nüüd on MITi Media Lab koostöös Inteli, Microsofti, Samsungi, BT, Lego, Motorola ning projektga "Igale lapsele sülearvuti" asunud looma Scratchist uusversioone, üks neist on mõeldud näiteks mobiiltelefonile.

Nimi Scratch tuleb liigutusest mida teevad hip-hop DJ'd lükates vinüülplaati sõrmega edasi-tagas ning luues sel moel uut muusikat.

Loe ka teisi Novaatori uudiseid.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755