23. mai 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Netis valetajad võetakse sihikule

Häda valenimede all netis kommenteerijatele või neile, kes jututubades oma vanust või nime luiskavad. Teistel on võimalik ikkagi täpselt teada saada, kellega tegu.

Microsoft on alustanud töid tarkvaraga, mis suudab eksimatult öelda kasutaja nime, vanuse, soo ja võib olla isegi asukoha. Seda kõike vaid selle põhjal, milliseid internetilehekülgi on varem vaadatud. Kuid eksperdid näevad plaanis selget ohtu inimeste privaatsusele, lisaks on niisugune jälgimine nii mõneski riigis ebaseaduslik, kirjutas New Scientist.

Varasemad uurimused on näidanud, et vaadatud internetilehekülgedel ja inimese iseloomuomadustel on seos, ütles Hiinas Pekingis asuva Microsofti uurimiskeskuse tarkvarainsener Jian Hu.

Näiteks otsib 74 protsenti naistest internetist tervise- ja meditsiiniinfot, meestest vaid 58 protsenti. 34 protsenti naistest otsib netist infot religiooniküsimuste kohta, meestest vaid 25 protsenti.

Tarkvara suudaks tohutu hulga samasuguste võrdlusandmete põhjal luua tõenäosusliku analüüsi inimese surfiajaloost. Selle põhjal on võimalik oletada, kellega on tegu. Plaani on juba tutvustatud World Wide Webi konverentsil Kanadas.

"Vaadatud lehekülgede analüüsi põhjal on võimalik teha täpseid oletusi surfaja identiteedi kohta," ütles samas keskuses töötav Hua-Jun Zeng. Tarkvara suudab hankida infot mitmest allikast, näiteks "cookie"-programmi abil, mis salvestab kõiki külastatud lehekülgi. Samuti saab infot arvuti vahemälusse salvestatud lehekülgedest ning puhverserveritest, kuhu selline info salvestub.

Hetkel suudab programm eksimatult ära arvata kasutaja soo ja vanuse, aga järgmise sammuna kavatsevad arendajad määratleda omadused, mille alusel saab määratleda kasutaja demograafilist infot ning jõuda kunagi ka selleni, et programm suudab kindlaks teha inimese elukutse, kvalifikatsioonitaseme ning võib-olla isegi asukoha.

"Need andmed on hierarhilised - keel, riik, regioon, linn - tuleb luua algoritmid, et kasutajate asukohti paremini määratleda," ütles Zeng.

Kuid Inglismaal Cambridge ülikoolis arvutiturvalisusega tegelev teadlane Ross Anderson ennustab, et nende plaanidega tõmbab Microsoft endale kaela juriidilised probleemid. Tema sõnul on plaan mitmetes riikides vastuolus seadustega, mis kaitsevad internetikasutajate privaatsust.

Loe ka teisi Novaatori uudiseid

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755