20. juuni 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mudel ennustab rahvamasside käitumist

Paanikas rahvamasside käitumist uurivad teadlased ei saa mõistetavail põhjustel tänavail eksperimente korraldada. Selle asemel on aga loodud arvutimudel, mis peaks aitama kriisisituatsioonides tekkivaid olukordi ette näha.

Mudel analüüsib inimeste tegutsemisvariante ning liikumist kriisisituatsioonis ning pakub tulemusena välja video kogu rahvahulga käitumismustrist ning liikumisest hoonete ümber uuritavas paigas, vahendas LiveScience.

"Rahvamassid on meie linnade toimimiseks vajalikud," ütles mudeli looja Paul Torrens Arizona ülikoolist. "Kuid nende käitumise uurimiseks rahvarohketel tänavatel eksperimentide korraldamine ei oleks eriti arukas."

Torrensi mudel kasutab niinimetatud isikupõhist meetodit. Ta saab lisada inimesi mudelisse ükshaaval, täpsustades nende vanuse, soo, pikkuse ja tervisliku olukorra. Iga indiviidi unikaalsed omadused võimaldavad neil tõlgendada saadavat informatsiooni erinevalt ning ka sellele vastavalt käituda. "Täpselt nagu me päriseltki ümbritsevat maailma tõlgendame," ütles Torrens.

Isegi kui sa seda ei teadvusta, tegeleb su aju kogu aeg tänaval jalutades ümbritseva jälgimisega ning edasise teekonna planeerimisega ning võimalike takistuste vältimisega.

Torrensi mudeli üks prototüüp analüüsib rahvahulga evakueerimist tulekahju korral, kui on vaid üks väljapääs. Tal on õnnestunud luua algelised mudelid ka selle kohta, mis juhtuks kontaktnakkuse teel kiiresti leviva haiguse korral ning ta üritab luua mudelit, mis analüüsiks rahvahulga märatsemist. Ehk saab varsti sellise mudeliga analüüsida ka olukorda, kus politseinikud vihase rahvahulga Tõnismäelt Pärnu maanteele suruvad ning milline oleks sellises olukorras optimaalne käitumine.

Loe ka teisi Novaatori uudiseid.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755