21. juuni 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Internet on nagu pulgakomm

Kuigi interneti nimetatakse info kiirteeks, meenutab kaardile kantud internet tegelikult värvilist pulgakommi.

Kaart, mille tegid Iisraeli Tel_Avivi ülikooli füüsikud, kujutab endast juhtmete, ruuterite ja muu riistvara, seega kogu interneti matemaatilist kujutist. Punane tuum kujutab umbes sadat võrku, mida haldavad suurkorporatsioonid nagu näiteks ATT Worldnet ja Google.

Lilla välispind koosneb peamiselt väikestest teenusepakkujatest. Interneti äärealadel asumisega on üks probleem - see on nagu lennata New Yorgist Los Angelesi, ümberistumisega Chicago O'Hara lennujaamas, mis on üks maailma kõige rahvarohkemaid. Kui soovite Eesti võrdlust,, siis nagu sõita Mustamäelt Lasnamäele õhtul kell viis. Igal juhul tuleb Järvevana teel ummikus passida.

Teadlased ei paku sellistele olukordadele lahendusi, kuid nad loodavad, et see mudel võimaldab interneti arengut paremini kaardistada ning ehk tuleb kellelgi pähe mõte, kuidas internet meenutaks tulevikus tõesti kiirteed ning aina vähem pulgakommi.

Loe ka teisi Novaatori uudiseid.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052