27. juuni 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Väike, odav ja roheline

Arvutitootjad toovad välja aina väiksemaid ja odavamaid arvuteid. Esmapilgul tundub see suurepärane, aga kas ka tegelikult? Mis on väiksemate ja odavamate arvutite eelised? Kui loodussõbralikud nad on?

Kui arvutid muutuvad odavamaks, suudab neid endale lubada rohkem inimesi. Ennustatakse, et aastaks 2015 on maailmas miljard arvutit rohkem kui praegu. Teine ennustus puudutab hinda - kui arvuti hind langeb alla 1000 krooni piiri, peaks nõudlus plahvatuslikult kasvama, kirjutas Treehugger.

Sülearvuti kasutab 25 vatti elektrienergiat, lauaarvuti 100 vatti. Seega tarbib lauaarvuti ära umbes sama palju energiat, kui inimene, kui tema päevamenüüs on 2200 kalorit. Niisiis - miljard lauaarvutit tähendab keskkonnale sama, mida miljard lisaelanikku, sülearvutite puhul siis 200 miljonit inimest lisaks. Kas Maa suudab seda endale lubada?

Ilmselt tuleb ressurssidest nappus kätte, kui me just ei taha tekkida olukorral, kus inimestel ja masinatel tuleb omavahel maavarade pärast võidelda. Seega lisavad odavamad arvutid ökosüsteemi kui meie kukile uue koorma.

Aga väiksemad arvutid? Arvuti väiksus ilmselt ei mõjuta nõudlust nii palju kui hind. Küll aga kulub väiksemate arvutite tootmiseks vähem maavarasid. Maailma hetkel väidetavalt väikseima arvuti- Space Cube - mõõdud on 5 x 5 x 5,5 sentimeetrit, aga neisse mõõtudese mahub 64 mega SDRAM-mälu ning 300 MHz protsessor. Kui püüda roheliselt mõelda, siis erilist vahet ei ole - protsessori tootmiseks kulub ikka sama palju ressursse, kuigi väike sääst tuleb elektri arvelt. SDRAM mälude tootmine on ka pisut loodussõbralikum kui kõvaketaste tootmine. Kõik muu - klaviatuur, hiir ja monitor langeb võrdlusest välja. Niisiis ei saa öelda, et väiksem on samal ajal ka ökom.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755