16. juuli 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mobiilside eksitab mesilasi?

Teadlased ei välista, et mobiilside võib põhjustada mesilastel mälu- ja orienteerumishäireid, nii et korjele lennanud linnud ei oska enam tarusse tagasi lennata.

Ameerikas ollakse hädas mesilasperede kokkukukkumise haigusega (Colony Collapse Disorder), mille sümptomid on: peres puuduvad täielikult töömesilased, kuid surnud isendeid pole näha ei tarus ega selle läheduses, kirjutas SL Õhtuleht. Täielikult on olemas kaanetatud haue. On olemas toiduvarud - nii mesi kui meeleib. Pole näha märke röövimisest või kallaletungist ega ole ka kahjureid, näiteks vahaleedikuid. Emamesilane on kohal.

Ameerikas on palju autodel rändtarusid, mille mesilasi kasutatakse ainult tolmeldamiseks - liigutatakse vastavalt õitsemisele ühest osariigist teise; loomulikult on Ameerikas ka mee tootmisega tegelevaid mesindusfarme. Aga sarnastest kadumistest on teateid ka Euroopast, vähemalt üks Eestistki.

"Seda on ikka juhtunud, et mesilastarud aeg-ajalt välja surevad: on haigused, kahjurid ja muud sada häda - emaga võib midagi juhtuda või mida iganes," ütles Eesti Maaülikooli dotsent Marika Mänd. "Iseäranis suured on kaod talvel - pered surevad välja, ja see on normaalne, põhjust sageli ei otsitagi. Selleks võib olla halb söök, haigused, liigne külm või soojus."

Aga suvisel ajal massiline perede jäljetult kadumine - nii et surnud mesilasi pole kuskil - on midagi seninägematut. "Nagu oleks mingi ufo üle käinud - ja kõik kaob," kirjeldas a Mänd.

Mesilasperede salapärast kadumist on pandud küll pestitsiidide või GMOde süüks.Mesilaste kadumise taga kahtlustatakse ka mingit senitundmatut viirushaigust või parasiiti.

Muu hulgas otsitakse mesilaste haihtumise põhjusi ka mobiilsidelevikust. "Arvatakse, et teatud sagedusega elektromagnetlained põhjustavad mesilaste mälu- ja orienteerumishäireid," ütles Marika Mänd. Mesilane lendab küll tarust välja korjele, aga ei oska tagasi tulla, sest mingi asi - näiteks mobiilimastide tekitatud elektromagnetväli - segab tema närvisüsteemi tööd. Mesilinnud lendavad eksinuna, kuni jõud lõpeb.

Selle teooria vastu räägib asjaolu, et üksikud teated sellistest mesilasperede kadumistest ulatuvad 19. sajandisse, mil mobiiltelefone veel ei tuntud. Ja ka nüüd on mesilaste massiline jäljetult kadumine pigem viimaste kuude probleem, kuigi mobiilside vanust saab mõõta juba aastakümnetega.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755