27. juuli 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

NASA töötajad loobivad arvuteid üle parda

"Mul pole võimalik seda arvutit tagasi anda, sest keegi viskas selle kosmoselaevast välja." Niisugune on USA rahvusliku kosmoseagentuuri NASA töötaja tüüpseletus arvuti kadumisele.

USA valitsuse tellitud aruande järgi on viimase kümne aasta jooksul kosmoseagentuuris kaduma läinud 94 miljoni dollari (ligi 1,1 miljardi Eesti krooni) väärtuses tehnikat: arvuteid, telereid, printereid, kirjutas New Scientist.

Aruandes on ära toodud ka mõned näited seletuskirjadest. Näiteks üks töötaja õigustas sülearvuti kadumist nii: "Kuigi see arvuti oli mõeldud mulle töötamiseks, kasutati seda rahvusvahelises kosmosejaamas. Mulle öeldi, et see visati katkisena jaamast välja ja põles atmosfääris ära."

Üks teine töötaja seletas lauaarvuti ja printeri kadumist nii: "Mu kinnisvaraagendist naine vajas arvutit kodus töötamiseks. Ma võtsin siit ühe, mis oli üle. Kui ma arvuti tagasi tõin, ei andnud keegi mulle selle kohta tõendit."

Ilmselt on paljude asjade kadumise kohta tõesem järgmine selgitus: "Kuigi otsiti, ei andnud otsingud tulemusi. Üldiselt oli kadumaläinud ese vananenud ning juba uuega asendatud, seega polnud seda enam vaja."

Kuigi asjade kosmosesseviskamine tundub kummaline, teevad kosmonaudid seda tõesti. Sel nädalal visati üle parda mittevajalik ammoniaagimahuti ning 2006. aastal tegi kosmonaut avaliku teene ühele Kanada firmale, kes oli palunud lüüa kosmosesse golfipalli.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052