28. juuli 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Intel on EL trustidevastase regulaatori hambus

Süüdistuste kohaselt üritas Intel oma suurt turuosa kasutades rivaali Advanced Micro Devices (AMD) turult välja süüa.

Nendest kahest ettevõttest on pärit maailma miljardi personaalarvuti ja serveri "ajud", kirjutas International Herald Tribune, kusjuures Inteli osa on 80%. Euroliit esitas oma süüdistused ettevõttele eile.

Inteli esindaja Brian Sewell`i sõnul on ettevõte täitnud seadust ja komisjon on süüdistustele ise mõningaid eksimusi lisanud. Euroopa Komisjoni ettekanne tõi välja kolm põhilist süüdistust ja võttis kokku: "kolme liiki tegevused toetavad üksteist ja on ühe konkurentsi rikkuva strateegia osad."

Süüdistused:

Intel pakkus tingimuslikult arvutitootjaile allahindlust, kuni nad ostsid temalt kõik või enamuse oma kiipidest;

Intel maksis raha mõjutamaks arvutitootjaid kas edasi lükkama või ära jätma AMD sisuga toodete loomist;Intel tarnis strateegilistele klientidele kaupa alla omahinna "kontekstis pakkumistega AMD vastu".

Intel saab süüdistustele vastata ja taotleda kuulamisi. Kui süüdistused leitakse olevad paikapidavad, võib süüdlast trahvida kuni kümnendikuga aastakäibest. Ekspertide sõnul on nii suur karistus siiski vähetõenäoline.

Euroliit alustas Inteli tegevuse uurimist pärast 2001.a. AMD kaebust.

Viimane teatas täna, et süüdistused toovad kasu tarbijaile ja arvutitootjaile. AMD pöördus Inteli vastu 2005. aastal kohtusse väites, et Intelil on nii suur osa 33 mld dollarisel mikroprotsessorite turul tänu pidevale klientide mõjutamisele hoiduma kaupa tegemast AMD-ga.

Komisjoni senine suurim trahv 686 mln dollarit tehti 2004.a. Microsoftile operatsioonisüsteemide asjus. Inteli vastu on trustidevastaseid uurimisi korraldatud ka Jaapanis ja Koreas aastail 2005-2006.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052