31. juuli 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti kübersõda lööb maailmas laineid

Eestit sel kevadel tabanud küberrünnetest on saanud lemmikteema tänavustel arvutiturvalisust käsitlevatel konverentsidel.

Riigi Infosüsteemide arenduskeskuse infoturbeintsidentide käsitlemise osakonna juhataja Hillar Aarelaid ütleb, et on saanud terve rea kutseid konverentsidele rääkima Eestit tabanud rünnetest ning nende tõrjumisest ning pidanud neid ridamisi ära ütlema.

"See on selle aasta hea teema, mille laineharjal sõita," märkis ta. "Konverentsil peab olema teema, millega eristuda."

Paljud maailma ajalehed ja ajakirjad ei lugenud Eesti tabanud rünnetest kirjutades ruumi ning Aarelaid peab teema konverentsidele jõudmist meediakajastuse loogiliseks jätkuks.

Homme algab USAs Las Vegases suur arvutiturvalisusele pühendatud aastakonverents Black Hat. Iisraeli arvutiturvaekspert Gadi Evron, kes nimekaardil nimetab end turvaevangelistiks, räägib Eesti juhtumist, nimetades seda maailma esimeseks internetisõjaks ning üritab välja tuua sõja strateegilised õppetunnid. Esindusliku Black Hati publikuks on nii valitsuste esindajad kui ka turvaeksperdid.

Evron räägib, mida tõid rünnakud kaasa Eesti ühiskonnale ja infrastruktuuridele ja igapäevaelule ning milline oli rünnete mõju majandusele.

USA firmas Beyond Security töötav Evron oli ise rünnete ajal Eestis ning aitas neid tõrjuda. Ta räägib ka sellest, mida oli võimalik rünnetest õppida, et tulevikuks paremini valmis olla.

Augusti lõpus pühendab suur arvutiturvalisuskonverents Washingtonis Eesti kübersõjale terve teemapaneeli. Lisaks Evronile on kohal Hillar Aarelaid, kes räägib rünnete tõrjumisest ning Arbor Networksi esindaja Jose Nazarijo, kes räägib botnettidest ehk zombiarmeedest, mida Eesti vastu kasutati.

Aarelaid ütles, et tegelikult polnud Eesti rünnete puhul kasutusel midagi täiesti kardinaalselt uut. "Nad kasutasid ründamiseks selle kevade kaupu, aga kasutatavate vahendite skaala oli väga lai. Botnettidest kuni inimeste endini. Igavestu nutikad vennad," iseloomustas Aarelaid ründajate käekirja. "Ma ei ütleks, et see oli kübersõda. Pigem olid need koordineerimatud küberrahutused."

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755