11. september 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arvutiprogramm kontrollib Vikipeedia usaldusväärsust

Maailma suurima entsüklopeedia sisu võib igaüks vabalt muuta või luua. Seetõttu on ka Vikipeedia sisu väga varieeruva kvaliteediga.

California ülikooli infotehnoloogia professor Luca de Alfaro loodab, et tema juhtimisel loodud programm annab inimeste käsutusse vahendi Vikipeedias esinevate väidete tõepärasuse hindamiseks.

Tarkvara värvib kahtlased laused oranžiks – mida kahtlasem, seda intensiivsem toon. Aga kuidas ta teab nende tõepärasuses kahelda? Tarkvara ei analüüsi otseselt mitte esitatud väiteid, vaid hindab nende autori usaldusväärsust. Vikipeedia artiklitel on arhiiv, mille järgi on võimalik teada saada, millised osad on artiklist kustutatud ja kes millise osa kirjutas. Mida suurem osa algse autori tekstist on järgnevate redaktsioonide käigus säilinud, seda usaldusväärsemaks autorit loetakse.

Süsteem pole muidugi lollikindel, sest ka sisult korrektsed väited võidakse näiteks ümbersõnastada. Sellele vaatamata pakub programm huvitavaid tulemusi, mille hoolikal interpreteerimisel on võimalik avastada ebatäpsusi muidu korrektses artiklis.

Alfaro esitles programmi eelmisel kuul Taiwanis üritusel nimega Wikimania. Ta loodab teha koostööd Wikimedia sihtasutusega, et muuta programm lihtsasti kasutatavaks Vikipeedia tööriistaks.

"Ma ei taha, et keegi arvaks, et ma tegin selle programmi Vikipeedia halva kvaliteedi tõestamiseks. Tegelikult töötab Vikipeedia väga hästi," ütles Alfaro. "Ma tahan vaid seda, et keegi ei saaks muuta Vikipeedia sisu halvemuse suunas, ilma et seda märgataks ka pikema aja möödudes."

Programmi demo on leitav siit.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052