19. september 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Martinson: kõrgtehnoloogiasektor võiks SKPd tõsta 6 miljardi võrra

Kuigi praegusel hetkel riskikapitalist Allan Martisoni sõnul Eestis õiget kõrgtehnoloogiasektorit ei olegi, võiks see siiski tekkida ja heal juhul riigi sisemajanduse koguprodukti (SKP) tõsta 6 miljardi krooni võrra.

Martinson rääkis täna Äripäeva majanduskonverentsil Äriplaan 2008, et maailma suurte ja edukate firmade majandustulemused töötaja kohta on palju paremad kui meie edukatel IT-firmadel.

Võrreldes suurte ettevõtete (Microsofti, Inteli jne) majandusaasta aruandeid Eesti edukamate IT-firmade (näiteks Microlinki ja Playtechi) omadega, leidis Martinson, et Eesti ettevõtted teenivad vähe.

"Aga meie IT-mehed ei ole kehvemad kui need, kes näiteks Microsoftis programmeerivad. Samad Eesti IT-mehed võiksid edukas high-tech-firmas tekitada 3-20 korda rohkem lisaväärtust, teenida 2-3 korda enam kui tavalises kohalikus IT-firmas," märkis Martinson, väites, et vahe tuleb sellest, kellele luuakse intellektuaalset omandit, milline on firma struktuur, kuidas suhtutakse klienti jne.

"Tulemus ei sõltu niivõrd eesti programmeerijate oskustest, vaid ettevõtte juhtimisest," ütles ta.

Eesti high-tech-tööstuse potentsiaali arvestades leidis Martinson, et kui 2000 eesti IT-meest töötaks 10 Webmedia asemel 10 Skype Eestis (ehk siiski allhankekontoris), tõuseks SKP 600 miljoni krooni ehk 0,3% võrra. Kui need 2000 IT-meest töötaks edukas high-tech-firmas ning teeksid käivet ja kasumit nagu Google, Nokia või eBay, tõuseks SKP 6 miljardit krooni ehk 3%.

"Võtmeküsimus on seega, kes omab intellektuaalomandit, käivet ja kasumit. Kas oleme maa, kuhu rajatakse arenduskeskus või omame arenduskeskust ja selle töö tulemusi," tõmbas Martinson otsad kokku.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755