25. september 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Internetita olek piinab hullemini kui seksipuudus

Ameeriklaste seas tehtud küsitlus näitas, et inimesed suudavad olla kauem seksita kui internetita.

Umbes 1000 ameeriklase seas läbiviidud küsitlus näitas, et internet on saanud inimeste elus nii oluliseks, et 28 protsenti on hakanud sõpradega vähem suhtlema, sest netis istumine röövib aja, kirjutas Information Week.

Viiendik tunnistas, et seksuaalelu on jäänud harvemaks, sest interneti kõrvalt ei jää selleks aega, selgub reklaamiagentuur JWT läbiviidud küsitlusest.

"Uutele tehnoloogiatel on olnud kumulatiivne efekt sellele, mida me teeme ning millele me pöörame tähelepanu," kommenteeris agentuuri JWT juht Bob Jeffrey tulemusi. Inimesed elavad nüüd keskkondades, mis on saanud võimalikuks tänu tehnoloogiale. Mobiiltelefoni tajutakse osana iseendast, tavaline elu ning võrguelu on segunenud ning inimesed eelistavad istuda internetis, selle asemel, et telekat vaadata.

"Noored ei tee vahel uuel ja vanal meedial, uus meedia ongi nende jaoks meedia," lisas ta.

1011 küsitletud ameeriklasest vaid iga kuues ütles, et on viimase aasta jooksul omatahtsi loobunud internetist kauemaks kui kaks nädalat. Küsimusele - kaua ilma internetita oleks veel ok, vastas 15 protsenti, et maksimaalne aeg oleks päev või vähem, 21 protsenti nõustuks netita olema paar päeva ning 19 protsenti mõne päeva.

Pooled 35-aastastest ja vanematest vastanutest möönis, et ilma internetita olek tekitab tunde, et nad jäävad millestki olulisest ilma.

Internet röövib aega, mida varem veedeti teleri ees või raadiot kuulates. 44 protsenti ütles, et loeb vähem paberil ajalehti ja ajakirju, 47 protsenti vaatab vähem telerit, alla 35-aastastest vaatab vähem telerit 52 protsenti. Pooled vastanutest tõdesid, et ostavad vähem kaupu pärispoodidest ning eelistavad võrgukaubamaju.

Internet pole kärpinud mitte ainult tavalise meedia tarbimist, interneti ees on pidanud taanduma ka liikumisharrastused, näost-näkku suhtlemine ning isegi seks.

Kasvanud on tööle kulutatud aeg. 22 protsenti vastanuist märkis, et teevad tänu uutele tehnoloogilistele võimalustele rohkem tööd.

Selgus huvitav tõsiasi: inimesed, kelle noorus möödus enne digirevolutsiooni, näevad tavaelu ja internetielu eraldi. Noorematel, kes on internetiga koos kasvanud, sellist lõhet pole - internet on osa igapäevaelust, nagu ka auto ja teler.

Veelahe jookseb ootuste kohalt. Vanem põlvkond on rahul, kui neil on võimalus kindlast arvutist internetis suhelda. Noored eeldavad, et neil on võimalik olla pidevalt võrgus. "Mobiilsus on järgmine suur hüpe," märkis JWT esindaja Marian Salzman.

Alla 35-aastastest 78 protsenti väitis, et neil pole kodust lauaarvutit, selle asemel omab 61 protsenti neist sülearvutit. Üle 55-aastastest vastanutest omas sülearvutit 36 protsenti.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052