19. oktoober 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Apple on turuväärtuselt suurim arvutitootja maailmas

Täpselt kümme aastat tagasi soovitas Delli asutaja Michael Dell Steve Jobsil Apple likvideerida ning aktsionäridele raha tagastada, meenutab uudisteagentuur Bloomberg.

Delli turuväärtus oli toona neli miljardit dollarit, Apple’il 700 miljonit. Möödunud kuul läks Macintosh personaalarvutite, iPodide ning nüüd ka mobiiltelefonide tootja Apple turuväärtuselt mööda senisest suurimast arvutitootjast Hewlett-.Packard. Eile kerkis Apple’i aktsia hind 0,43 protsendi võrra rekordilisele tasemele 173,50 dollarini, mis teeb kompanii turuväärtuseks 151 miljardit dollarit (1,7 triljonit krooni). Hewlett-Packardi turuväärtus on 136 miljardit ning Delli väärtus 66 miljardit dollarit.

Sel aastal on aktsia hind kerkinud enam kui kaks korda ning on sellega S P 500 indeksi koosseisu aktsiatest paremuselt neljandal kohal.

Apple’i muusikamängija iPodi müük on kasvanud viis järjestikust aastat. iPod moodustab umbes 70 protsenti mp3-mängijate turust, lähima rivaal, SanDiskil on see vaid 10 protsenti.

Uute Inteli kiipidega Maci personaalarvutid võidavad samuti populaarsust. Analüüsikeskuse Gartner hinnangul on Apple’i turuosa USAs kasvanud 8,1 protsendile võrrelduna 6,2 protsendiga kolmandas kvartalis. Maci tarned on kasvanud 37 protsenti olles viie suurema personaalarvuti tootja hulgas kiireima kasvuga firma. Delli tarned kahanesid 5,5 protsenti, kirjutab uudisteagentuur.

Apple avaldab eelmise kvartali ning 30. septembril lõppenud finantsaasta tulemused 22. oktoobril.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755