19. oktoober 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Veebikülg lubab fotodega trikke teha

Veebilehekülg Rsizr (resizer) võimaldab teha fotodega trikke, millega ei saa hakkama isegi Photoshopi värskeim versioon – näiteks võimalus pilte kokku tõmmata või suurendada, nii horisontaalselt kui vertikaalselt ning seda väheste moonutustega.

Näiteks saab Rsizri abil kokku suruda klassis tehtud pildi nii, et välja visatakse pikslid, mis kujutavad pingiridade vahesid. Samuti suudab Rsizr venitada väikese pildi üle terve arvutiekraani, lisades teatud kohtadesse lisapiksleid, kirjutas Technology Review.

Algoritmi, millel Rsizr põhineb, kirjutasid Adobe Systemsi juures vanemteadurina töötav Shai Avidan ning Mitsubishi Electricu uurimislaborites töötav Ariel Shamir. Mehed avaldasid programmi mullu teaduskonverentsil ning panid YouTube’i üles selgitava video.

Rsizri asutaja ning ainus töötaja Will Tsui nägi seda videot ning leidis, et selle algoritmi saaks tööle rakendada Flash programmeerimiskeele põhiselt. Niisiis kirjutas Tsui iseseisvalt Flashil põhineva programmi, millele ta lisas veel mõned lisavõimalused ning kujundas keskkonna, kuhu kasutajad saavad oma pilte üles laadida ning neid seal veebis toimetada.

Veebikeskkond Rsizr avanes kasutajatele septembri lõpus. Sama algoritmi võtsid üle ka teised netipõhised fototoimetamiskeskkonnad, näiteks Foto Flexer. Samuti saab algoritmi lisada Photoshopile.

Kui kasutaja soovib pildi pikkust ühe piksli võrra kärpida, otsib programm ise kõige sobivamad kohad, kust pikslid ära võtta. Selleks otsib programm pildis siksakitades vertikaalse joone, mida ümbritsevad samades värvitoonides pikslid. Seejärel lõikab programm riba minema ning pilt surutakse kokku nagu poleks midagi juhtunud. Paremini töötab eemaldamine fotodel, millel on suhteliselt ühtlane taust – näiteks sinine taevas või roheline rohi, seega vähem erinevusi värvides ja struktuuris. Avidani sõnul saab programm kehvemini hakkama inimeste nägude ning vaheldusrikkamate maastikega.

Massachusettsi tehnoloogiainstituudi arvutiteaduse professor Fredo Durand märkis, et programmi parim külg peitub lihtsuses. „Väga lühike algoritm, mis töötab väga hästi. Seetõttu võtsid Rsizr ning teised selle nii kiiresti kasutusele.”

Kuivõrd algoritmi Flashile kohandamine polnud raske, tuli Tsui sõnul teha mõned iteratsioonid, et tehnoloogia ühilduks veebiga ning oleks kiire. Ta lisas näiteks võimaluse, et kasutaja saab üheaegselt pilte nii horisontaalselt kui vertikaalselt kokku suruda või venitada.

See oli keerukas, sest vertikaalsuunas riba eemaldamine mõjutab samaaegselt ka horisontaalset riba. Tsui tarkvara ennustab terve soovitud lõikepiirkonna ulatuses, kalkuleerides välja, millistest pikselitest saab loobuda, et foto moonutused oleksid vähimad.

Avidani sõnul ei piirdu tehnoloogia vaid liikumatute piltidega. Järgmisena rakendatakse samasugust toimetamist ka videote puhul. Sellega on võimalik saavutada, et videopilt mahub igale ekraanile, sõltumata ekraani suurusest. Samuti on võimalik aidata madala lahutusega videopildi kvaliteeti parandada, et seda suuremal ekraanil näidata. Piisab vaid pikslite lisamisest.

Vaata Technology Review videot sellest, kuidas Rsizris pilte töödelda saab: http://www.technologyreview.com/player/07/10/16GreeneVideo/1.aspx

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 5836 1474