8. november 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Gruusias kehtestati eriolukord

Gruusias kuulutati välja 15päevane üleriigiline erakorraline olukord. Tbilisi märulipolitsei sundis peamist rahvusvahelist telekanalit lõpetama saadete edastamise.

Et ajada laiali protestijaid, kes nimetasid presidenti heidikuks, kasutas märulipolitsei kumminuia, pisargaasi ja veekahureid.

Viimati puutus Gruusia valitsus nii ulatusliku poliitilise kriisiga kokku demokraatia pooldajate revolutsiooniga 2003. aastal, kui Gruusia president Mihhail Saakašvili süüdistas Venemaad protestis, millega nõuti presidendi tagasiastumist. See samm ähvardas taastada pinged Moskvaga, mis olid süttinud eelmisel aastal, kui Gruusia arreteeris Vene sõjaväeohvitseri, kirjutas The Wall Street Journal.

„Mitmed vene saatkonna töötajad olid tegelikult luureaktivistid Rumeenias. Lähitulevikus peavad need vene saatkonna töötajad riigist lahkuma,“ ütles Saakašvili.

Vene välisminister Sergei Lavrov eitas süüdistusi nagu oleks Kremli osalenud protestis.

Gruusia majandusminister Giorgi Aveladze kuulutas üleriigilise eriolukorra välja eile õhtul televisioonis, mitu tundi peale seda, kui president Saakašvili oli eriolukorra välja kuulutanud pealinnas.

Eriüksus vallutas miljonärist ärimehe Badri Patarkatsišvil telekanali Imedi, kuna telekanali omanik ütles, et tahab keskenduda opositsiooni toetamisele. Varem sel päeval oli meediakanal Imedi salvestanud materjali märulipolitseist, kes kasutas pisargaasi, veekahureid ja kummikuule, et laiali ajada protestijaid parlamendi ees.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 5836 1474