8. november 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sõjandustehnoloogia lubab mobiiliga ujuma minna

Algselt oli see tehnoloogia mõeldud kaitsma sõdureid keemiaründe eest. Nüüd tunnevad selle vastu huvi elektroonikakompaniid, et pakkuda niiskuse, vihma või ootamatu vettekukkumise eest kaitset mobiiltelefonidele ning teistele elektroonilistele pisividinatele.

Mobiiltelefon peab toimima nii sees kui väljas, aga ootamatult mobiiltelefoni sattunud vesi teeb kallile seadmele kõvasti kahju.

Tavalised lahendused telefoni väiksuse tõttu ei sobi: mingite lisakestade kasutamine ei tule kõne alla. Uudne ioon-mask katab telefoni täielikult, on üliõhuke – vaid mõni nanomeeter ning koosneb ioniseeritud gaasist või plasmast. Sellist üliõhukest katet saab lisaks mobiiltelefoni väliskorpusele kasutada ka telefoni sees, ilma et see kahjustaks õrna elektroonikat, teatas Cellular News.

Ioonkile on silmale nähtamatu ning veetilgad käituvad selle pinnal nagu elavhõbe. Telefoni välimus ega värv katmise käigus ei muutu. Samuti töötavad endiselt sama hästi mikrofonid ja kõrvaklapiaugud.

Suurbritannia kaitseministeeriumist väljakasvanud firma P2i, mis sellist tehnoloogiat pakub, näeb erilist perspektiivi näiteks mp3-mängijate katmises, mida edaspidi saaks näiteks ujulas või dushi all kanda.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052