9. november 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ojuland: mobiiliga saab hääletada 2009. aasta valimistel

Riigikogu aseesimees Kristiina Ojuland ütles venekeelsele majandusuudisteportaalile dv.ee saadetud kommentaaris, et mobiiliga saab hääletada 2009. aasta valimistel.

"Loodame vastava eelnõu sisse anda juba sel sügisel ning kui kõik õnnestub võib m-hääletamine esmakordselt aset leida kohalike omavalitsuste valimistel 2009. aastal ja seejärel ka Riigikogu valimistel," ütles Ojuland.

Ta lisas, et tänaseks on mobiil-ID kui turvalise isikutuvastusvahendi idee, saanud toetust valitsuse juures tegutsevalt informaatikanõukogult. See võimaldab tõstatada ka küsimuse seadusemuudatusest riigikogus.

Järgneb Ojulandi kommentaar:

Riik peab looma kodanikele aina mugavamaid võimalusi valimistel oma tahet avaldada. Täna on 99% täiskasvanud Eesti elanikest mobiiltelefoni omanikud. Mobiiltelefon on inimesel tavaliselt kogu aeg kaasas, see annab suurema vabaduse ka valimistel osalemiseks. Elutempo on aina kiirem, eriti noortel ja äriinimestel. Tõenäosus, et inimene ei saa valimiste päeval isiklikult valimisjaoskonda minna, on küllalt suur.

Valija saaks tänu juba täna eksisteerivale Mobiil-ID-le oma isikut tuvastada ja digitaalallkirja anda e-hääletamisel ka mobiiltelefoniga. E-demokraatia seisukohalt annab selline tehnoloogiline lahendus lootust, et valijate arv kasvab ja valija tegelik tahe saab selgemini ellu viidud. Selleks, et m-valimistele anda õiguslik alus, on vaja seadusmuudatusi.

M-hääletamine see ei ole tavaline mobiiltelefoniga hääle andmine, nagu praegu saab teha näiteks kaasa mängides raadiosaates või hääletades Eurovisioonil. Kohalike omavalitsuste ja Riigikogu valimistel peab hääletamine olema demokraatlikus riigis korraldatud nii, et keegi teine ei saa kellegi teise eest häält anda. Tuleb tagada, et mobiiltelefonilt antud hääl oleks seotud isiku identiteediga.

Viis aastat tagasi võtsime vastu kohaliku omavalitsuse volikogu valimise seaduse, milles sätestati valijatele esmakordselt võimalus hääletada kohaliku omavalitsuse volikogu valimistel elektrooniliselt. Eesti on siinkohal olnud suunanäitajaks ja tõestanud, et e-valimised ei toonud kaasa võltsimisi ega muid rikkumisi. Eesti e-valimised, kus isik tuvastatakse ID-kaardile kantud isiku võtme ja sellega seotud sertifikaatide abil ning isik kinnitab hääletamise digitaalallkirjaga, on osutunud igati turvaliseks.

Sama süsteem toimib ka mobiiltelefonides, juhul kui inimesel on tavalise SIM-kaardi asemel Mobiil-ID SIM-kaart.

Alates 2007. aasta aprillist on kättesaadavad olnud Mobiil-ID SIM-kaardid, mis sisaldavad lisaks tavalise SIM-kaardi funktsioonidele ka isiku mobiilset identiteeti. Selle abil on Interneti-teenuste pakkujatel võimalik isikut tuvastada ja isikul digitaalallkirjastada dokumente, näiteks teha pangaülekandeid jms.

Isiku tuvastamine ning digitaalallkirja andmine on kaitstud turvatehnoloogia ja vastavate PIN-koodidega. Lisaks on Mobiil-ID mugavam ka selle tõttu, et arvutile ei ole vaja paigaldada eraldi kaardilugejat – Interneti-panka saab siseneda kõigist arvutitest ning mobiiltelefon täidab ühel ajal nii kaardi kui ka kaardilugeja funktsiooni.

Mis puudutab turvalisust, siis Mobiil-ID on tavalise ID-kaardi edasiarendus, kus isiku tuvastamise ning digitaalallkirjastamise funktsioonil on samasugune kõrgendatud turvalisuse aste nagu ID-kaardil. Mobiil-ID väljastamise, sh Mobiil-ID SIM-kaardile kantud isikliku võtmega seotud sertifikaatide aktiveerimise protseduur toimub kooskõlas digitaalallkirja seadusega. Mobiil-ID väljastamisel järgitakse isiku tuvastamise puhul sama rangeid infotehnoloogilisi ja organisatsioonilisi nõudeid nagu ID-kaardi väljastamisel.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755