19. november 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Palts unistab Eesti tõusmisest diginabaks

Suurärimees ja endine Tallinna linnapea Tõnis Palts rääkis visioonikonverentsil „Ääretu Tallinn“, et Eesti ja Tallinn vajavad eelkõige visiooni hoidmaks kinni eestlastest talente, oma diginaba ja kolme T-d.

Tema arvates kipuvad andekad inimesed lahkuma, kuna Eestil ei ole suurt visiooni, mis teeks meid väljapoole silmapaistvaks. Üheks visiooniks, mille poole püüelda, pakkus Palts välja, et Eesti võiks saada aastaks 2030 maailma diginabaks. Oma mõtte sai ta sellest, et üle maailma on tuntud nii põhjanaba kui ka lõunanaba ning seetõttu peaks ka Eesti omandama mingi naba-tiitli, mille läbi tunnustust leida.

Seoses kuulsa Tallinnaga rääkis Palts oma unenäost: „Ma nägin unes Financial Timesi aastal 2030 ja lugesin seda. Seal kirjutas kuulus laulja Björk, et Eesti on soe ja päikesepaisteline ning kultuuririkas koht. Seal on hea elada. Laulja Bono peab seal juba oma pensionipõlve ja talle väga meeldib.“

Veel tegi Paltsile muret Euroopa tööjõuturu avanemisega tekkinud tööjõu väljavool riigist. „Bussijuhid ja medõed tulevad majandusliku olukorra paranemisel Eestis tagasi, aga meie probleem on need, kes lähevad välismaale õppima,“ rääkis Palts, kuidas Eestist väljas õppinud ei kipu siia enam tagasi.

„Tehnoloogia, tolerantsid ja talendid on kolm T-d, mis peavad linnas olemas olema,“ ütles Palts ning tõdes kohe ka, et nad kõik on tegelikult ohus ja oma positsioonil kõikuma löönud.

„Nii nagu ühe ööga kadus tolerantsus, võib kaduda ka tehnoloogia,“ rääkis Palts ning tõdes, et muretult meeldib meile samastada end Skype'i loojatega ja mõelda, et tehnoloogia ju areneb, aga me ei ole need Skype'i loojad. Veel ütles ta, et Skype'i loojad on mõelnud, kas tasub Eestis edasi areneda või peaks ära minema. Viimane ongi Paltsi sõnul ehe näide sellest, kuidas arenenud tehnoloogia võib lahkuda.

„Tolerantsus - ühe ööga tegime väga pika sammu tagasi ja seda mitte ainult selle mehe (pronkssõduri - toim.) äraviimisega,“ ütles Palts ning lisas, et Neivelt on öelnud, et see läks meile maksma 4 miljardit, kuid tegelikult läks see meile palju rohkem maksma. „Kui palju läheb maksma meile tolerantsuse kaotus?“ tõstatas Palts probleemi.

„Talendid - mäletatavasti umbes 2-3 aastat tagasi oli linna logoks talentide linn. Seda pole siiani omaks võetud. Meie ülesanne on mõelda, kuidas loovaid inimesi Tallinnas hoida,“ rääkis endine linnapea.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052