28. jaanuar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Loodi bioonilised kontaktläätsed

USA teadlased on teinud suure sammu digitaalsete kontaktläätsede loomise suunas. Digiläätsed suudavad tulevikus suurendada kaugel asuvaid objekte ja kuvada kasulikku informatsiooni.

Washingoni ülikooli teadlased Harvey Ho juhtimisel on loonud digitaalsete kontaktläätsede prototüübi, mis sisaldab vajalikke elektrilisi ühendusi ja kohtvalgustust. Prototüüp ei suuda küll veel kuvada ega valgustada infot, ent tõestab kandmiseks ohutute ja nägemist mitte takistavate digitaalset infot edastada suutvate kontaktläätsede loomise võimalikkust, kirjutas Eesti geenikeskus.

Kõige raskem oli teadlaste jaoks nende endi sõnul elektriliste ühenduste viimine orgaanilisest materjalist koosnevasse läätsesse. Keeruliseks tegi asjaolu ühendusjuhtmete läbimõõt, mis ulatus vaid paari nanomeetrini. Võrdluseks: inimese juuksekarva läbimõõt on umbes 80000 nanomeetrit. Läätsesid testiti jänestel kuni 20 minutit ning neil ei ilmnenud mingeid probleeme.

Prototüüpi edasi arendades on enam kui tõenäoline, et tulevikus on inimesel võimalik bioloogilise silma poolt nähtule lisada digiläätse abil täiendavat infot ja objekte suurendada. Just nagu seda teeb Terminaator.

Teadlaste sõnul on digiläätsede võimalikud kasutusalad praktiliselt piiramatud, ulatudes veebirakendustest ja videomängudest autojuhtidele ja lenduritele vajaliku info kuvamiseni. Hetkel oli nende eesmärgiks demonstreerida tulevikurakenduste baastehnoloogiat ning veenduda selle ohutuses.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755