8. veebruar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti ITK sektor kasvab kiiremini kui maailma oma

Eesti IKT-sektori käive kasvas 2006. aastal 16 protsenti, samas kui kogu maailma IKT-firmad kasvasid vaid viis protsenti.

"Eesti info- ja kommunikatsioonitehnoloogiasektori kasv on olnud suurem kui maailmas ja mujal Euroopas. Poleks justkui põhjust nuriseda," märkis MicroLinki juht Enn Saar tänasel Oracle’i ja Microlinki seminaril.

Ta viitas Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liidu uuringule, mille kohaselt kasvas Eesti IKT-firmade müük üle-eelmisel aastal 16 protsenti ning kasum 22 protsenti. Seejuures oli telekommunikatsioonifirmade kasumlikkus üle 20 protsendi, samas IT-firmad teenisid kasumit vaid viis protsenti käibest.

Eraldi vaatles Saar Eesti IT-firmade turgu, mis on tema sõnul killustunud. Poole IT-turu käibest annab kaheksa ettevõtet, 75% käibest annab 63 ettevõtet. Kui analüüsida IT-ettevõtete käibe ja kasumi seoseid, siis käibe kasvades on kasumimarginaal vastupidiselt ootustele langenud, kinnitas ta.

Saare sõnul on IT-ettevõtted käibega üle 100 mln kr väiksemate marginaalidega. Kasulikum oleks Eestis justkui tegeleda IT-ettevõttega, kus on väiksem käive, sõnas Saar.

Saare sõnul pole Eesti IT-sektoris toimunud konsolideerumist. „Eesti IT-ettevõtted toimetavad kõik omaette eraldi nurgas. Jõudude liitmist, seda pole tehtud – mida suuremaks kasvad, seda rohkem langeb kasumimarginaal,“ lisas ta.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052