8. veebruar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mart Laar soovitab riigil toetada Eesti IT-eksporti

Ekspeaminister Mart Laari sõnul peaks Eesti riik toetama siinsete IT-ettevõtete eksporti.

Riik on välja töötanud paljud e-riigi lahendused, mis tuleks anda IT-ettevõtete kätte ja aidata neid müüa, kinnitas ta. "Tean isiklikust kogemusest, et need on maailmas väga populaarsed, aga me lihtsalt ei suuda neid müüa," lisas Laar.

Samuti soovitas ta 8. veebruaril toimunud Microlinki ja Oracle’i seminaril esinedes teha avalikuks Eesti e-riigi lahenduste tarkvarapatendid.

Laar pani ka ette viia Eesti e-valitsuse projektid ühe katuse alla ja lõpetada raha raiskamine. „Mäletan hästi kunagise nõuniku Linnar Viigi sõnu, et suur õnn on meid tabanud, meil pole üldse raha, ja seetõttu peame mõtlema,“ meenutas ta. Praegu on Laari sõnul tunne, et raha on nii palju, et mõtlemisvõime hakkab ära kaduma.

Ka on Eesti langenud enda edust rääkimise ohvriks. "Kui meil nii hästi läheb, siis ei saa meil ju probleeme olla," ütles Laar seminaril. "Me vähemalt ise peame teadma, mis on need asjad, mida tuleb veel teha ja mis on uued väljakutsed."

Veel ühe kitsaskohana nimetas ekspeaminister Eesti liigset suletust. Laenuraha toel tekkinud tugev kodumaine nõudlus suunas ettevõtted siseturule. Siseturg on mugav ega nõua nii palju pingutust kui välisturule minek, märkis Laar ja lisas, "paljud ongi läinud lihtsamat teed. Peame aru saama, et see on tegelikult probleem."

Teiseks probleemiks on Laari sõnul prioriteetide puudumine. Prioriteete saab olla vaid üks ja seegi peab olema mõõdetav. "Eesmärgil peab olema hullumeelne kiiks juures," lisas Laar. Praegu sellist prioriteeti Eestil pole.

Laari ütles, et Eesti peaks ausalt tunnistama probleemide olemasolu ja loobuma kohutavast optimismist.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755