22. veebruar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sami Seppänen: Eesti seadustab röövimist

Soome telekommunikatsioonifirma Elisa Eesti tegevjuht Sami Seppänen ütles tänasel Briti-Eesti kaubanduskoja konkurentsiseminaril, et Eesti seadustab pidevalt röövimist.

Kui kaua röövimine kestab, seda ei oska keegi öelda. "Olen oodanud juba kaheksa aastat, et midagi muutuks," rääkis Seppänen isiklikust kogemusest.

„1992. aastal sõlmitud kontsessioonileping seadustas röövimise kümneks aastaks,“ selgitas Seppänen. „Kaotasime 2 miljonit krooni, kuna EMT ja Elion olid ehitanud võrgu ega lasknud sellele ligi.”

Tavatelefoni turg on vaba alates 2001. aastast, kuid kas ses valdkonnas on vaba konkurents võimalik? ”Jah, teoreetiliselt,” vastas Seppänen enda püstitatud küsimusele ning märkis, et Elisal kulus ametlikult avatud turule pääsemiseks tervelt kolm aastat. ”Kolm aastat lahingut,” lisas Seppänen nördinult.

Seppäneni sõnul on Eestis üpris tavaline, et sideamet ja konkurentsiamet soosivad Eesti Telekomi. „Ja tulemus,“ lisas ta, „Eesti Telekom, see on riik riigis. Räägin neile (side- ja konkurentsiametnikele – toim.) seda, kuid nad ei usu mind.” Olukorra ilmestamiseks näitas Seppänen kuulajaile samal ajal kujundlikku pilti, kus väike ruugevöödiline kassike on teda sihtiva püstoli ees käpad püsti tõstnud.

Kui varem polnud tarbijahinnad reguleeritud, siis praegu maksab tavatelefonilt mobiilile võetud kõne 3,9 krooni minut. ”2008. aastal on Elisa ja Tele2 sunnitud selle tõttu Elionile maksma 100 miljonit krooni,” kurtis Seppänen. ”Elioni kliendid maksavad selle eest lisaks 100 miljonit krooni kasumiks ilma, et oleks saanud ühtki täiendavat teenust.”

Seppäneni kinnitusel on selline 200 miljoni kroonine kasum erakorraline. Pärast tavatelefonilt mobiilidele võetud kõnede hinna fikseerimist tõusis elioni kasum 40%. ”Elioni premeeritakse 200 miljoni krooni ekstra kasumiga. Elioni 580% kasumimäär on rekordiline kogu maailmas!” ütles ta.

Seppäneni sõnul läks röövimine õnneks, kuna kuni 2005. aastani oli Eesti konkurentsialane seadusandlus nõrk ning kuni 2008. aastani valvas telekomiturgu mitu erinevat asutust. „Palju juhtumeid lõppes ei kellegi maal,” selgitas Seppänen.

”Siin oli väga selge sõnum konkurentsiameti juhile Märt Otsale. Näen võimalust vähendada nii oma firma kui ka perekonna telefoniarveid,” kommenteeris seminari modereerinud Microsoft Eesti juht Rain Laane.

Konkurentsiameti juht Märt Ots märkis, et telekomiturul võiks asjad tõesti paremini olla. ”Energeetikas oleme väga tugevad, kõik hinnatõusud kooskõlastatakse konkurentsiametis,” ütles Ots ja lisas, ”telekommunikatsioonis annab asju aga ka paremini teha.”

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755