6. märts 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vasak käsi saab oma hiire

Logitechi uut sisendseadet NuLOOQ pole küll õige hiireks kutsuda, pigem on see nuppudega juhtkang, mis aga täiendab hiirt pea kõikide tema tegevuste juures.

Muidugi ei saa sellega trükkida, NuLOOQil on vaid viis nuppu, kuid pea igas programmis, kus parem käsi on hiirel ja vasak käsi kratsib kukalt, võiks sellest kasu olla. Suurt kasu pakub see neile, kes ei suuda näiteks meelde jätta klahvikombinatsioone veebibrauseris uue vahelehe avamiseks või nende vahetamiseks.

Uudisseadme pikaajalise testimise tulemusena jõudsin järeldusele, et NuLOOQ on abiks peamiselt kujundus-, fototöötlus- või küljendusprogrammides. Hiirel on neis niigi tööd küllaga ja klaviatuuri klahvikombinatsioonid pole piisavalt täpsed.

Viie nupuga NuLOOQi vööks olevat rõngast saab keerata ja liigutada vasakule-paremale ning ette-taha.

Lisaks töötab selle puutetundlik pealmine plaat, millel asuvad ka nupud, iPodi juhtplaadile sarnaselt. Näpuga mööda seda libistades saab näiteks reguleerida heli valjust vms.

Esmalt proovisingi NuLOOQi veebilehitsejas Mozilla Firefox, kus määrasin juhtrõnga vasakule ja paremale liigutamise back-forward'i jaoks ja keeramise sakkide vahetamiseks. Rõnga üles alla liigutamise hooleks jätsin veebilehe üles-alla kerimise suure kiirusega.

Pealmistele nuppudele andsin ülesanded nagu uue saki tegemine, saki sulgemine, teksti suurendamine, teksti vähendamine ja järjehoidjatesse lisamine.

Kokkuvõttes sain ilma klaviatuurita teha peamisi veebis surfamise liigutusi. Nii mõnegi jaoks neist kulus natuke vähem aega tavapärase arvutiklaviatuuri klahvikombinatsioonide kasutamisega võrreldes. Kindlasti on NuLOOQ kiirem ainult hiirega töötamisest.

Siiski ei veennud Firefoxi kasutamine mind, et NuLOOQist võiks saada revolutsioon arvuti kasutamise viisis.

Järgmisena proovisin seda kaardiprogrammis Google Earth, kus NuLOOQi juhtrõnga abil liigutasin gloobust ja puutetundliku plaadiga suumisin pilti.

Pea igas programmis, kus parem käsi on hiirel ja vasak käsi kratsib kukalt, võiks NuLOOQist kasu olla. Eksperimenteerisin erinevate seadistustega ning määrasin NuLOOQi nuppudele ja telgedele mitmesuguseid ülesandeid - tulemuseks minu tagasihoidlik vaimustus.

Edasi proovisin uudse sisendseadmega kujundusprogramme nagu Corel Photo-Paint ja Draw ning InDesign. NuLOOQi seadistustarkvaras torkasid peamiselt silma Adobe'i programmide profiilid, kuid Coreli jaoks seadistamine ei olnud sugugi keeruline.

Nendes programmides hakkas NuLOOQ juba kasulikuna näima. Näiteks on selle üks kasulik rakendus vaate liigutamine ja suurendamine. Klaviatuuriga tehes on see ebatäpsem ja hiirt kasutades aeganõudvam.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755