15. aprill 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ilves: Eestist sai e-riik tänu nõukogude okupatsioonile

Iirimaal riigivisiidil viibiv president Toomas Hendrik Ilves ütles täna Dublinis Euroopa Instituudis (Institute of European Affairs) esitatud ettekandes, et Eestist sai e-riik „tänu“ nõukogude okupatsioonile.

“Paradoksaalsel kujul on Eestist saanud e-riik “tänu” ligi pool sajandit väldanud nõukogude okupatsioonile,” kõneles president Ilves. “Kui Eesti iseseisvus 1991. aastal taastati, siis polnud okupatsioonirežiimist maha jäänud struktuuridega suurt midagi peale hakata. Paljud normaalsetele riikidele omased nähtused, nagu näiteks pangad, puudusid Eestis hoopiski.”

Kohaletulnutele pakkus suurt huvi ka Eesti kogemus e-valimiste läbiviimisel ja laiemalt ID-kaardi kasutamisel ning tulude deklareerimine e-maksuameti keskkonnas.“Kuigi e-riigil on oma selged hüved – aja- ja inimressursi kokkuhoid ning korruptsiooni vähenemine – on siin ka suured riskid,” märkis president Ilves. “Olulisi süsteemivigu pole Eestis siiani olnud, küll aga võisime aasta tagasi kogeda Eesti riigi vastu suunatud massiivset ja koordineeritud küberrünnakut eesmärgiga halvata riigiasutuste, pankade ja infokanalite töö ja destabiliseerida sellega olukorda riigis.”Neljapäeva hommikul suundub president Ilves Dublinist edasi töövisiidile Ameerika Ühendriikidesse.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052