13. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sigaretiautomaat teeb näo järgi kindlaks ostja vanuse

Jaapanis jõuavad peagi kasutusse sigaretiautomaadid, mis tuvastavad ostja vanuse näo järgi. Näotuvastustarkvara rakendamise tingib seadus, mis alates juulist kohustab sigarettide müüjat kontrollima ostja vanust.

Ostjal tuleb esimese sammuna vaadata masina külge ühendatud digikaamerasse. Arvuti kõrvutab ostjast tehtud ülesvõtet andmebaasiga, kuhu on talletatud rohkem kui 100 000 inimese andmed. Vanuse otsustab masin silmaümbruse kortsude, näoluude struktuuri ja nahavoltide põhjal, kirjutas New Scientist.

Jaapanis tohib sigarette osta 20-aastaselt ning riigis on hetkel töös umbes 570 000 sigaretiautomaati.

“Näotuvastuse rakendamise järel ei muutu täiskasvanutel midagi, kui neil on peenraha, siis käib ostmine samamoodi nagu varemgi. Tarkvara on mõeldud selleks, et noorukid ei saaks vanemate dokumente kasutades sigarette osta,” rääkis tehnoloogia väljatöötanud firma Fujitaka Co esindaja Hajime Yamamoto.

Tarkvaral puudub hetkel veel Jaapani rahandusministeeriumi tunnustus, küll on sigaretiautomaatides kasutamiseks tunnustuse saanud vastav kiipkaart Taspo, samuti saab automaadis oma vanust tõestada juhilubadega. Näotuvastuse puhul teeb muret selle täpsus. Firma sõnul on täpsus 90 protsenti, halli tsooni langeb kümnendik, nii need, kes näevad välja oma tegelikust vanusest vanemad kui nooremad.

Kui masin pole näo tuvastamise järel kindel, et ostja vanus on õige, tuleb ostmiseks masinasse pista juhiluba.

Novaator on sellest tarkvarast varem kirjutanud: Kaamera tuvastab vanuse ja soo VIDEO

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755