21. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Infoturbeekspert: Eesti panustagu enam inimeste väljaõppele

Infoturbe küsimustes peaks Eestis panustama rohkem inimeste väljaõppele, usub infoturbe ekspert Toomas Lepik.

Lepiku sõnul pööratakse praegu kõige vähem tähelepanu just inimesele ja tema väljaõppele. "Lisaks kiputakse ettevõtjate poolt arvama, et ilus värviliste tulukestega seade lahendab turvaprobleemid. Kuid seade iseenesest ei anna turvalisust," kinnitas Riigi Infosüsteemide Arenduskeskuse infoturbeintsidentide käsitlemise osakonna (CERT) infoturbe ekspert Toomas Lepik.

Samas usub ta, et Eesti ettevõtted on seni enda kaitsmisega küberruumis toime tulnud. "Kuna klientidel ei ole internetiteenust pakkuvate firmadega ja internetiteenust pakkuvatel firmadel klientidega nii suuri probleeme olnud, et need laia avalikkuseni jõuaks, võib arvata, et seni on nad enda kaitsmisega hästi hakkama saanud," ütles ta.

Eesti ja rahvusvahelisest küberruumi võrreldes märkis Lepik, et iga tuhande arvuti kohta tekitavad meie arvutid välisriikide arvutitele vähem probleeme kui muu maailma arvutid meile. Samas on Eesti küberruum muu maailma küberruumi lahutamatu osa ja piire pole võimalik tõmmata – mujal maailmas toimuv mõjutab väga palju Eesti küberruumi olukorda, lisas ta.

Lepiku sõnul tuleb info kaitsmisel arvestada lähitulevikus enim sellega, et keskkond muutub kogu aeg. "Kaitsemeetmed ei ole püsivad, vaid neid tuleb pidevalt ajakohastada. Pahalased mõtlevad iga päev välja uusi ja kavalaid nippe, kuidas inimestelt nende raha võimalikult kergesti kätte saada," sõnas ta.

Toomas Lepik räägib olukorrast küberruumis 28. mail seminaril "Mida tähendab IT turvalisus ettevõtte jaoks?". Lisaks temale esinevad seminaril ka Microlinki, Cybernetica, Tartu Ülikooli, EBSi, Intrali ja Hansson, Leego Partneri esindajad. Äripäeva korraldatav seminar toimub hotellis Tallink Spa.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755