2. juuni 2008
Jaga lugu:

Suured IT-visionäärid: Linus Torvalds

Kui jätta kõrvale Apple’i toodang, siis on Linus Torvaldsi loodud operatsioonisüsteem Linux ainus tõsiseltvõetav alternatiiv Microsofti Windowsile. Linuxi omapäraks on asjaolu, et ta on avatud lähtekoodiga ning selle südamik ehk kernel on vabavara.

Torvalds sündis ja kasvas üles Soomes, kuid on rahvuselt rootslane. Linuxi kerneli esimese versiooni sai ta valmis 1991 aastal, olles toona 22-aastane. Linux on iga järgneva aastaga populaarsust küll suurendanud, kuid moodustab endiselt tühiselt väikese osa (üle 2 protsendi) kõigist kasutusel olevatest operatsioonisüsteemidest, olles peamiselt kasutusel serverites ning vähemal määral personaalarvutites.

Linuxi südamikule on erinevate ettevõtete poolt kirjutatud mitmeid versioone, kuid kerneli enda arendamisega on Torvalds USAs paikneva Linux Foundationi kaudu siiani seotud. Kernelile võivad täiendusi programmeerida kõik, kes soovivad, kuid Torvalds on lõplik otsustaja, kes ütleb, mida võtta või jätta. Kernelist umbes 2 protsenti on siiani Torvaldsi kirjutatud, mis on küllalt suur osa, arvestades tohutu suurt kaastöötajate arvu.

Torvaldsi suurimaks teeneks ei pruugi aga olla Linux ise, vaid avatud lähtekoodiga tasuta tarkvara idee populariseerimine. Torvaldsi enda arvates ongi avatud lähtekood ainus mõistlik viis, kuidas tarkvara arendada, kuid on samas siiski maininud, et eelistab ise kasutada tarkvara, mis antud töö jaoks kõige paremini sobib.

Alusta lugemist siit: Jack Kilby ja Robert Noyce

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Jaga lugu:
ITUUDISED UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad Ituudised uudised igal nädalal enda postkasti.

Ituudised.ee toetajad:

Enimloetud
Aali Lilleorg
Aali LilleorgtoimetajaTel: 505 3172aali@ituudised.ee
Ana Madismäe
Ana Madismäereklaamimüügi projektijuhtTel: 545 60 150Ana.Madismae@aripaev.ee

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt