17. juuni 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Intel kahekordistab sülearvuti aku kasutusaja

Ilma laadimata peab sülearvuti aku vastu naeruväärselt lühikest aega – kõigest mõned tunnid. Selle vea parandamiseks ei pea tingimata valmistama suurema mahtuvusega akusid, piisab arvuti raiskava energiakasutuse optimeerimisest.

Just seda teed on otsustanud minna protsessoritootja Intel, luues süsteemi, mis piirab nende arvuti komponentide energiatarbimist, mis seda hetkel ei vaja. Energiat säästma ei panda mitte ainult protsessorid ja kõvakettad, vaid ka kuvar, hiir, klaviatuur, emaplaat ja USB-porti ühendatud seadmed, kirjutas Technology Review.

Senised energiasäästusüsteemid ei ole hõlmanud tervet arvutit. Inteli arendusjärgus olev süsteem jälgib kõiki arvuti komponente ning hoiab kokku protsesside ja komponentide arvelt, mis tarbetult energiat raiskavad. „Kui kasutaja loeb staatilist e-kirja, värskendatakse kuvari pilti siiski 60 korda sekundis. Klaviatuur, hiir ja USB-seadmed aga ei tee midagi muud kui ootavad käske ning kulutavad seejuures palju energiat,“ ütles Greg Allison Intelist. Iga sekund põletatakse seega energiat, mis ei kulu muuks kui ümbritseva õhu soojendamiseks.

Inteli süsteem jälgiks tegevust ning staatilise kuvari pildi korral salvestaks selle mälusse. Niipea, kui kasutaja vajutab mõnd klahvi või liigutab hiirt, lülitub ekraanivärskendus taas sisse. Ka hiir ja klaviatuur ise oleks puhkerežiimis, kui neid ei kasutata.

Võiks arvata, et selline süsteem on kasutu, sest muudab arvuti aeglaseks ja ärritab seega kasutajat, kuid Allisoni sõnul võtab puhkerežiimist väljatulek aega kõigest 50 millisekundit, mistõttu kasutaja viivitust ei märkagi.

Intel on alustanud läbirääkimisi operatsioonisüsteemide tootjatega, et arutada võimalusi uue süsteemi juurutamiseks. Arvutipoodidesse see süsteem lähiajal veel ei jõua, kuid Inteli sõnul on viie aasta pärast müüdavatel sülearvutitel vastav energiasäästusüsteem ilmselt juba olemas.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755