23. juuli 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ülerahvastatus on suurem probleem kui kliimamuutus

Hiljuti UNESCO jätkusuutliku veeressursside kasutamise osakonna juhiks määratud professor Shahbaz Khan märkis, et palju kõneainet leidev kliimamuutus on tegelikult väiksem probleem kui maailma rahvaarvu pidev kasv.

Kliimamuutus on Khani sõnul küll tõsine väljakutse, kuid inimkonna arvukuse plahvatuslik suurenemine ähvardab siiski veelgi koledamate tagajärgedega. Vee ja põllumaaga on juba praegu kitsas käes ning leevendust sellele probleemile ei paista kusagilt, kirjutas Green Daily.

Khan tõi näite riisihinnast, mis on viimaste aastate jooksul mitmekordistunud. Riis on suuremale osale maailma elanikkonnast peamine toiduaine. Mitmed suured riisitootjad, nende hulgas näiteks India, on riisi ekspordi keelustanud, et oleks võimalik oma elanikkond ära toita.

Ülerahvastatus on globaalprobleem, mis on rohkem või vähem varjatult praktiliselt kõigi globaalprobleemide põhjus. Olgu selleks siis vihmametsade pindala vähenemine ja sellega kaasas käiv bioloogilise mitmekesisuse kadu, kalavarude kokkukuivamine, mullaerosioonist tulenev kõrbestumine, mageveevarude puudus, kasvuhoonegaaside emissiooni kasv, märgalade hävimine või õhusaaste.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 5836 1474