2. september 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maailma väikseim arvuti lendab kosmosesse

Jaapani ettevõtte Shimafuji Corporation viiesentimeetrise küljepikkusega kuubikujuline SpaceCube on tõenäoliselt maailma väikseim personaalarvuti.

Arvuti on loodud kosmoses kasutamiseks, kus selle ülesandeks on kontrollida erinevaid elektroonikaseadmeid ja hoida käigus arvutivõrku. Varem oli arvuti saadaval vaid Jaapanis, kuid hiljuti omandas õigused Space Cube’ile ka Suurbritannia ettevõte PC Pro, mis avalikustab Physorgi vahendusel mitmeid huvitavaid detaile.

Esiteks on Space Cube’i metallkarkass väga vastupidav, et taluda kokkupõrkeid ringi lendavate objektidega. Nagu arvata võibki, vajab arvuti väga vähe energiat, töötades vaid viievatise võimsusega.

Väikese arvuti sees paikneb 300 MHz maksimumkiirusega protsessor ning 16 MB välkmälu – tänapäevaste standardite järgi väike, kuid arvuti suurust arvesse võttes muljetavaldavalt suur. Arvuti kasutab Linuxi operatsioonisüsteemi. Space Cube’i kõvakettaks on 64 MB sünkroon-DRAM-kaart. Arvuti on varustatud ka LAN-, USB-, ja Etherneti portidega.

Lisaks tavapärastele seadmetele on arvutil ka eripäraseid tunnusjooni. See on varustatud SpaceWire pordiga, väga õhukese pesaga, mida kasutavad liidesena USA, Euroopa ja Jaapani kosmoseagentuurid. Kui Space Cube läheb kosmosesse, saab teda ühendada erinevate agentuuride seadmetega.

Kuigi Space Cube’i praegu väljastpoolt Jaapanit osta ei saa, plaanib ettevõte nimega Star Dundee seadet pärast mõningate täienduste tegemist müüma hakata. Šotimaal asuva Dundee ülikooli spin-off firma varustab SpaceWire tehnoloogia väljaarendajaid ja kasutajaid. Pisikese arvuti hind saab olema umbes 27 500 krooni. PC Pro hinnangul võivad arvutist huvitatud olla kosmosefännid ja robotiehitajad.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755